08:02
80-річну загадку Сонця розгадали вчені

Корона Сонця в 200 разів гарячіша за його поверхню. Це явище суперечить сучасним моделям утворення зірок. Наразі вчені вирішили загадку 80-річної давнини. Високочастотні магнітні хвилі, які проходять крізь Сонце, можуть пояснити, чому температура атмосфери зірки у 200 разів гарячіша за її поверхню.

Температура верхніх шарів атмосфери Сонця – його корона, може нагріватися до мільйона градусів за Цельсієм і вище. А ось фотосфера – видима поверхня зірки – розігрівається до 5500 °C. Проблема в тому, що згідно зі зірковими моделями, віддалені від ядра області повинні охолоджуватися.

Вчені давно підозрюють, що вся річ у магнітних явищах. Тепер спостереження невеликих та швидких коливань магнітних структур у короні сонячними орбітальними апаратами Європейського космічного агентства (ЄКА) допомогли астрономам точно з’ясувати, що нагріває корону.

Космічний апарат з високою роздільною здатністю EUI Full Sun Imager та інша апаратура помітили невеликі магнітні хвилі, що перетинають плазму 12 жовтня 2022 року. Щоб зрозуміти, чи вплинули вони на корональне нагрівання, астрономи провели мета-аналіз попередніх спостережень Сонця.

Виявилося, що високочастотні коливання справді забезпечують корону енергією нагріву. Щоб підтвердити цей зв’язок, вчені продовжать спостерігати за зовнішньою атмосферою Сонця за допомогою зондів.

“Останні 80 років астрофізики намагалися вирішити загадку сонячної корони, і тепер з’являється все більше і більше доказів того, що вона нагрівається магнітними хвилями”, – пишуть вчені.

Другие интереcные современные новости:


С помощью этой статьи мы расскажем подробнее о правилах игры в большой теннис. Если вы собираетесь идти в теннис, правила игры для чайников помогут вам.

Новость из рубрики: Спорт и туризм |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 145 | Добавил: adminA | Теги: загадка, сонце | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close