17:40
Деналі - найвищій горі США Мак-Кінлі повернули історичну назву

Президент США Барак Обама розпорядився офіційно перейменувати найвищий пік Північної Америки та Сполучених Штатів Мак-Кінлі. Тепер гора буде називатися Деналі - відповідно до її найменування мовою корінного населення коюкон, пише NEWSru.ua.

З схвалення президента відповідне розпорядження, опубліковане на сайті Білого дому, 28 серпня підписала міністр внутрішніх справ США Саллі Джуелл.

Як зазначає Alaska Dispatch News, повідомлення про перейменування надійшло всього за добу до візиту Обами на Аляску. Президент виступить з промовою про пріоритети арктичної політики США на міжнародній конференції в Анкориджі. Обама також планує зустрітися з представниками корінних народів штату у віддалених арктичних областях.

Двоголова гора Мак-Кінлі висотою 6168 метрів з кінця XVIII століття і до продажу Аляски Сполученим Штатам в 1867 році була найвищим піком в Російській імперії. У 1896 році золотошукачі назвали гору на честь Вільяма Мак-Кінлі, який тоді висувався кандидатом у президенти США. Вперше пік був нанесений на карту Фердинандом фон Врангелем в 1839 році.

"Мак-Кінлі став нашим 25-м президентом, він трагічно загинув у результаті замаху через півроку після переобрання на другий термін. Але він ніколи не ступав на землю Аляски - а гора висотою приблизно 20000 футів над рівнем моря, найвища точка Північноамериканського континенту, протягом століть була відома під іншим ім'ям - Деналі", - йдеться в повідомленні Білого дому.

У той же час, підкреслюють в американській адміністрації, гора займає центральне місце в міфології Атабаска - корінного народу Аляски.

Пропозиція перейменувати пік Мак-Кінлі була висунута в штаті Аляска ще в 1975 році, і відтоді влада штату офіційно називала гору Деналі, що мовою корінного населення означає "найбільша". Протягом 40 років влада Аляски переконували федеральний уряд прийняти рішення про перейменування на офіційному рівні.

Відзначимо, в Україні до 21 листопада органи місцевої влади повинні прийняти рішення про декомунізацію назв в цілому 908 міст і сіл майже по всій країні.

Крім того, Новоград-Волинський міський голова Володимир Загривий вніс пропозицію президенту Петру Порошенку про перейменування держави України в "Україна-Русь".

Другие интереcные современные новости:


Вы зашли на авторынок и ваш взгляд буквально прикипел к гордо красующемуся Subaru. Возможно, что это и есть та самая любовь с первого взгляда и на всю оставшуюся жизнь.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Общество и политика | Просмотров: 1232 | Добавил: adminA | Теги: історична назва, найвища гора США Мак-Кінлі, Деналі | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close