15:00
Керрі поговорив з Путіним: здається, гра в Україні переходить в ендшпіль - InoPressa

На зустрічі з держсекретарем США Путін, надівши маску прагматика в стилі "будьмо розумними", вів запеклу боротьбу, пишуть ЗМІ. Моделюючи взаємодію Заходу і Росії в термінах теорії ігор, аналітики склали 13 сценаріїв стосовно України: у більшості стан рівноваги - це тривалі санкції у відповідь на неспинну дестабілізацію країни Москвою шляхом підтримки сепаратистів і економічного пресингу.

У вівторок в Сочі відбулася зустріч держсекретаря США Джона Керрі з президентом РФ Путіним. Ключовими питаннями стали конфлікт в Україні, а також ситуація в Сирії та Ірані, повідомляє Даніель Вехлін у Neue Zürcher Zeitung. Обидві сторони охарактеризували переговори як "відкриті". Росія, як зокрема відзначив глава російського МЗС Лавров, "готова до конструктивної взаємодії зі США", але співпраця можлива, мовляв, "лише на чесній і рівноправній основі, без спроб диктату і примусу".

Щодо України обидві сторони відзначили безальтернативність політичного шляху врегулювання. "Однак за подібною риторикою ховається той факт, що ситуація на Донбасі знову стала більш крихкою", - пише Вехлін. На півночі Донецька і на сході від Маріуполя поновилися бої. Важкі озброєння повністю не відведені.

Хоча переговори, що відбулися з ініціативи США заради "підтримки дипломатичних каналів з Москвою", не принесли прориву, оглядач оцінює їхнє проведення позитивно. Найближчим часом Ангела Меркель, яка жорстко розкритикувала у неділю політику Росії щодо України, зустрінеться з Петром Порошенком, а президент Франції Олланд прийме українського прем'єра Арсенія Яценюка, додає він.

Зустріч Джона Керрі з Володимиром Путіним у вівторок відновила у Вашингтоні улюблену гру в "нумо розгадай": чи вразили Путіна західні санкції? - пише Стівен Сестанович (Council on Foreign Relations) в блозі The Wall Street Journal.

Автор згадує заяву канцлера Німеччини Ангели Меркель про зняття санкцій тільки за умови дотримання домовленостей "Мінськ-2". "Те, що вона має на увазі, здається досить ясним: а) ніхто не вірить, що Москва виконує цю угоду і б) найсерйозніший тест Росії належить пройти наприкінці року, коли, згідно з "Мінськом-2", вона повинна відновити міжнародний кордон з Україною, який би нормально функціонував і був захищений. Тож чекайте, що санкції триватимуть у 2016 році", - міркує Сестанович.

На недільній прес-конференції з Меркель російський президент "довго скаржився на економічні збитки, яких санкції завдають обом країнам", повідомляє автор. Путін визнав, що йому ще є над чим попрацювати, але висловив упевненість в тому, що поступово "Мінськ-2" отримує розвиток. Він пообіцяв використовувати весь можливий вплив, щоб сепаратисти на сході України виконували свою частину зобов'язань. І, щоб не залишилося жодних сумнівів у тому, до чого він прагне, він заявив, що пошле торгову делегацію до Брюсселя наступного тижня, мовиться в статті.

"Це не був вчинок лідера, який вважає себе переможеним у грі санкцій. Володимир Путін, надівши маску абсолютного прагматика в стилі "будьмо розумними", веде запеклу боротьбу", - підсумовує Сестанович.

Зустріч держсекретаря Керрі з президентом Путіним - "найпевніше, навіть не гороб'ячий крок до нормалізації російсько-американських відносин, а лише знак, що стратегічна взаємодія Росії і США близька до того, що в теорії ігор називають "остаточним результатом", вважає оглядач The Bloomberg View Леонід Бершидський. Він переказує статтю економістів Річарда Еріксона і Лестера Зігера, де вони моделюють взаємодію Росії і Заходу в термінах теорії ігор.

Згідно з їхньою моделлю, Росія може обирати між трьома курсами: "відхід" з України, "дестабілізацію" (подальше пособництво сепаратистам або економічний тиск), "вторгнення". Три можливих ходи Заходу: "все в нормі" (заплющувати очі на дії Росії в Україні), "санкції", "військова допомога" Україні.

Аналізуючи дії Росії і Заходу після скинення Януковича, науковці роблять висновок, що Росія не хоче "йти" з України, а Захід готовий відповідати на ескалацію, але по змозі обирає наймлявіші заходи.

Еріксон і Зігер склали 13 різних сценаріїв. У більшості стан рівноваги - це "санкції"/"дестабілізація". Еріксон і Зігер пишуть: "Росія дестабілізує Україну, створюючи "заморожений конфлікт" - перешкоду для зміцнення демократичної, орієнтованої на Захід держави, а Захід обирає стабільну конфігурацію перманентних санкцій, ціною чималих власних збитків караючи Росію за "погану поведінку".

Якщо обидві сторони мислять раціонально, їм вдасться уникнути сценарію, в якому Росія починає повномасштабне вторгнення, а Захід нарощує військову допомогу Україні.

Можливо, фінал гри вже почався, йдеться в статті. Щоб здійснився найімовірніший сценарій, залишається хіба офіційно створити зону замороженого конфлікту. На думку Бершидського, Керрі прибув до Росії, щоб сторони могли констатувати свої розбіжності з українського питання і переключитися на проблеми типу сирійської та іранської.

Переклад InoPressa

Другие интереcные современные новости:

проверить АКПП


Управлять транспортным средством, которое комплектуется автоматической коробкой передач, очень удобно и комфортно. Не нужно самостоятельно следить за переключением передач.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Общество и политика | Просмотров: 1045 | Добавил: adminA | Теги: Україні, InoPressa, гра, ендшпіль, Путіним, Керрі | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close