00:37
Купувати снаряди для України за межами блоку Чехія запропонує ЄС

Оскільки Європа не виконує свою обіцянку відправити 1 мільйон артилерійських снарядів в Україну до березня, в Чехії вважають, що потрібно шукати поставки за межами ЄС. Про це повідомляє Politico з посиланням на власні джерела.

Наразі в Євросоюзі заявляють, що до березневого терміну Україна отримає 524 000 снарядів, а до кінця року обіцяно поставити лише 1,1 млн снарядів.

Розчарована такою нестачею, Прага підштовхує країни ЄС до фінансування закупівлі, за її оцінками, 450 000 артилерійських снарядів, доступних за межами блоку, розповіли Politico чотири дипломати і людина, знайома з ходом переговорів.

Коли на початку 2023 року ЄС узгоджував свої зобов'язання щодо військової допомоги, Франція наполягала на тому, щоб субсидії були спрямовані лише на місцеве виробництво, а не виводилися за кордон, зазначає видання.

Але заклик Чехії підвищує ймовірність, що замість цього Європа звернеться до збройових компаній Південної Кореї, Туреччини та Південної Африки. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель особливо відзначив, що Корея - великий виробник зброї - може бути використана для отримання додаткових снарядів.
Читайте також: ЄС передасть Україні понад мільйон снарядів, але до кінця року - Боррель

Один із дипломатів повідомив, що цифра 450 000 була оприлюднена під час неформальної зустрічі міністрів оборони ЄС в Брюсселі в середу. Як поінформував видання інший чиновник, під час саміту лідерів ЄС у четвер прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала сказав своїм колегам, що снаряди можуть бути отримані з-за меж ЄС, щоб допомогти блоку виконати свою обіцянку.

Другие интереcные современные новости:


Вы зашли на авторынок и ваш взгляд буквально прикипел к гордо красующемуся Subaru. Возможно, что это и есть та самая любовь с первого взгляда и на всю оставшуюся жизнь.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 411 | Добавил: adminA | Теги: снаряди, ЄС, Чехія | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close