18:46
Міфи і правда - гайморит

 

1. Чому виникає гайморит?

У порожнині носа захисні волоски, як ескалатор, прибирають бактерії, що потрапили туди з вдихом. Якщо порушена їх робота, бактерії і віруси проникають в гайморові пазухи, викликаючи запальний процес. Це відбувається в результаті викривлення носової перегородки, збільшення носових раковин, як ускладнення після грипу, кору, ангіни. У кожному шостому випадку винні каріозні зуби. Іноді стоматологи, під час лікування шостого та сьомого зуба верхньої щелепи, зачіпають гайморові пазухи, через що вони запалюються.

2. Як дізнатися, що нежить переходить в гайморит?

При звичайному нежиті запалена тільки слизова оболонка носа. Якщо її довго не лікувати, то запалення поширюється і на гайморові пазухи. У такому випадку у людини виникають головні болі, постійна закладеність носа. Також при нахилі тулуба вперед з’являється пульсуючий біль по обидві сторони основи носа. Ці симптоми повинні сигналізувати людині про початок гаймориту.

3. Чи тільки прокол (пункція) і антибіотики використовують сьогодні для лікування гаймориту?

В останні п’ять років набирають популярності безпункціонні методи лікування. У порожнину носа ставлять дві спеціальні маленькі трубочки – катетери. До однієї прикріплений шприц з антисептичним розчином. Він нагнітає його в порожнину носа, а потім разом з гнійним вмістом відсмоктується. Промивання повторюють, поки гній повністю не буде видалений. Але через п’ять днів катетер сприймається організмом як чужорідне тіло і викликає набряк слизової носа. Тому довго використовувати його не можна.

Також добре себе зарекомендував метод, званий «зозулею». Пацієнт лежить на кушетці, на спині. Лікар просить вимовляти його звуки «ку-ку», щоб ліки з носової порожнини не затікали в глотку. У цей час воно повільно вливається в одну ніздрю з одночасним відсмоктуванням з іншої за допомогою вакуумного приладу. Таким чином, лікарський розчин, інтенсивно переміщуючись через порожнину носа, промиває пазухи. Вони очищаються, і запалення проходить. Але всі ці методи поєднують з використанням імуномодуляторів у вигляді сиропу або таблеток («Ереспал», «Цінабсін»). Вони зменшують набряк носа і розріджують слиз. Пункція призначається тільки в гіршому варіанті, коли вивести слиз іншим методом важко.

4. Кажуть, варто раз проколоти гайморову пазуху – і доведеться колоти її знову…

З цією помилкою доводиться стикатися щодня! Інфекція прогресує в організмі людини через те, що в гайморові пазухи не надходить повітря. За допомогою проколу ми лише прибираємо слиз, що накопичився там. Ніс можна порівняти з наповнюючимся баком. За допомогою проколу ми зливаємо його вміст, але він продовжує наповнюватися. Інфекція в пазухах залишається. Її знищенням повинна займатися імунна система організму. Будь-який стан імунодефіциту може провокувати відновлення гаймориту. Найкраще лікувати гайморит влітку або восени, коли імунна система організму перебуває на піку своєї активності.

5. Як правильно закапувати ніс?

Якщо ніс закладений, то треба використовувати препарати, які розріджують слиз. Тільки після них можна застосовувати судинозвужувальні краплі. Зазвичай людина закапує ніс, сильно закинувши голову назад. Так робити не можна, адже ліки потрапляють не в гайморові пазухи, а в горло. Людина цими краплями просто «снідає». Для того, щоб ліки потрапили на запалену ділянку, необхідно при закапуванні носа, закинувши голову назад, нахилити вухо до плеча. Спрей потрібно розпорошувати не просто знизу вгору, а направляючи струмінь у бік запаленої ділянки. Тоді ліки потрапляють не на носову перегородку, а в гайморові пазухи.

6. Скільки часу буде потрібно на лікування гаймориту?

У середньому 7-8 днів. Для кожного пацієнта підбирають підходящу програму лікування. Ні в якому випадку людині не можна займатися самолікуванням. Зараз в аптеках величезна кількість препаратів, які використовуються для усунення захворювання, але один з одним не сумісні. Обов’язково необхідно проконсультуватися з лікарем. На початковій стадії захворювання можна обійтися тільки промиванням носа, «зозулею» і прийомом ліків. Якщо в гайморових пазухах вже накопичилося багато гною, то кілька разів роблять прокол. Дуже важливо, щоб пацієнт правильно виконував всі процедури і приписи.

«Якщо нежить лікувати, то він пройде через сім днів, а якщо не лікувати – через тиждень … »Це старий анекдот. Краще ці сім днів пролікувати нежить. Тоді у людини не виникнуть ускладнення, і він зможе спати спокійно!

7. Що таке душ для носа?

Промивання носа – ефективний засіб проти гаймориту. Рідина змиває осілі в носі пил, мікроби, слиз. Промивати ніс зручно спринцівкою об’ємом 100 мл. Для цього використовують розчин теплої кип’яченої води з куховарською або морською сіллю (на 0,5 л води 0,5 ч.л. солі). Набравши розчин, наконечник спринцівки потрібно ввести в ніздрю і, стискаючи балон, направити струмінь у бік носоглотки по нижній стінці порожнини носа. Направляти струмінь вгору не можна, щоб не пошкодити чутливу нюхову зону. Якщо у людини немає часу робити розчин, то він може використовувати теплу проточну воду. У ній містяться залишки хлору – сильного антисептика. Промивати ніс краще вранці, але можна повторювати процедуру протягом дня і перед сном.

Другие интереcные современные новости:

 

Больше половины жителей Украины сталкиваются с вторичным автомобильным рынком. Он помогает обрести желаемое транспортное средство, либо обменять свое на деньги.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Здоровье и медицина | Просмотров: 1286 | Добавил: adminA | Теги: міфи і правда - гайморит | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close