08:34
На Місяць NASA відправляє п’ять корисних вантажів

NASA розпочне 2024 рік відправкою п’яти корисних вантажів на Місяць на борту посадкового модуля Astrobotic Peregrine Mission One від Astrobotic Peregrine. Перший запуск в рамках ініціативи агентства CLPS (Commercial Lunar Payload Services) стартує в понеділок, 8 січня, з мису Канаверал, Флорида, на ракеті United Launch Alliance Vulcan.

Набір корисних навантажень NASA на борту Peregrine One буде спрямований на визначення місцезнаходження молекул води на Місяці, вимірювання радіації та газів навколо посадкового модуля та оцінку місячної екзосфери (тонкого шару газів на поверхні Місяця). Ці вимірювання покращать наше розуміння того, як сонячне випромінювання взаємодіє з місячною поверхнею. Корисне навантаження також надаватиме дані для набору інструментів NASA Lunar-VISE (Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer), який планується приземлитися на куполі Gruithuisen у 2026 році.

"Ми дуже раді бачити, як це бачення стає реальністю. CLPS — це інноваційний спосіб залучення американських компаній для відправки важливих наукових і технологічних вантажів на Місяць", — сказала Нікола Фокс, заступник адміністратора Управління наукових місій у штаб-квартирі NASA у Вашингтоні. "Місяць є багатим місцем для наукових відкриттів. Вивчення та вибірка місячного середовища допоможе НАСА розгадати деякі з найбільших таємниць нашої Сонячної системи на користь усім".

Посадковий модуль Peregrine повинен приземлитися 23 лютого в Sinus Viscositatis, місячній структурі за межами затверділої лави Gruithuisen Domes на ближньому боці Місяця. Подібні природні структури на Землі потребують великих об’ємів води для формування, що спонукає вчених вважати, що це місце посадки може містити докази наявності води на Місяці.

П’ять корисних навантажень НАСА на борту посадкового модуля Peregrine One компанії Astrobotic включають наступне:

  •     Корисне навантаження LETS (Linear Energy Transfer Spectrometer) — це радіаційний монітор, створений на основі традиційного обладнання, яке використовувалося на Orion Exploration Flight Test-1 у 2014 році. LETS збиратиме дані про місячне радіаційне середовище та демонструватиме можливості самих радіаційних моніторів на місячній поверхні. . Блоки LETS також використовувалися як корисні вантажі BioSentinel на борту Artemis I і на борту Міжнародної космічної станції. LETS використовує ту саму основну технологію, що й система Hybrid Electronic Radiation Assessor, головний монітор радіації в місіях Artemis. Головний дослідник корисного навантаження: доктор Едвард Семонес, Космічний центр Джонсона NASA.
  • NIRVSS (Near Infrared Volatile Spectrometer System) покаже склад і температуру поверхні, а також дрібномасштабну структуру місячного ґрунту в місці посадки. NIRVSS оснащений камерою зображення, спектрометром і тепловим датчиком для вивчення місячного ґрунту та виявлення типів мінералів і летючих речовин. Головний дослідник корисного навантаження: доктор Ентоні Колапрет, дослідницький центр Еймса NASA.
  • NSS (Система нейтронного спектрометра) — це прилад, здатний опосередковано виявляти потенційну воду, присутню в місячному ґрунті на місці приземлення, внаслідок води у вихлопних газах, що виділяються двигунами посадкового модуля. Після приземлення система вимірюватиме будь-які зміни в характеристиках місячного ґрунту протягом місячної доби. Головний дослідник корисного навантаження: д-р Річард Елфік, NASA Ames.
  • PITMS (мас-спектрометр іонної пастки Peregrine) досліджуватиме склад сполук у тонкій місячній атмосфері після спуску та приземлення, а також протягом місячної доби, щоб зрозуміти виділення та рух летких речовин, таких як вода, гази та інші хімічні сполуки. PITMS – це партнерство між NASA, Відкритим університетом у Мілтон-Кейнсі, Англія, та ESA (Європейське космічне агентство). Головний дослідник корисного навантаження: доктор Барбара Коен, Центр космічних польотів імені Годдарда NASA.
  • LRA (Laser Retroreflector Array) — це набір із восьми ретрорефлекторів, які дозволяють точно вимірювати відстань між орбітальним або посадковим космічним кораблем і посадковим модулем. LRA є пасивним оптичним інструментом і працюватиме як постійний маркер розташування на Місяці протягом наступних десятиліть. Головний дослідник корисного навантаження: доктор Сяолі Сун, NASA Goddard.

Astrobotic є одним із 14 постачальників, які мають право перевозити корисні вантажі NASA на Місяць у рамках ініціативи CLPS, яка розпочалася у 2018 році та призначена для створення комерційного ринку для досліджень у галузі науки, розвідки та розвитку технологій на поверхні Місяця та на місячній орбіті. Завдяки CLPS NASA прагне отримати нові знання про місячне середовище та розширити місячну економіку для підтримки майбутніх місій з екіпажем у рамках програми Artemis.

Другие интереcные современные новости:

загадка появления аномалий на обратной стороне Луны

 

Различия в массе, облике и структуре видимого и обратного полушарий Луны оказались связаны с тем, что спутница Земли столкнулась с небольшой карликовой планетой.

Новость из рубрики: Наука, техника и Hi-Tech |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 105 | Добавил: adminA | Теги: NASA, місяць | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close