11:41
Нову процедуру для вступу України в ЄС запропонувала Єврокомісія

Європейська комісія запропонувала здійснювати вступ України до Європейського Союзу за новою процедурою, яка передбачає підготовку технічних питань переговорів про вступ паралельно з політичними.

Раніше в ЄС діяла покрокова процедура відкриття переговорів.

Зазначається, що спершу так звана міжурядова конференція держав-членів ЄС затверджувала технічний документ під назвою «переговорні рамки», без якої переговори не могли початись у принципі.

Така процедура штучно гальмувала початок переговорів, зокрема, для Албанії та Північної Македонії. Вони отримали політичне рішення про початок переговорів ще у березні-2020, але через проблеми з політичними вимогами чекали на затвердження «рамки» понад два роки – до червня-2022-го.

"Та й відтоді вони не мають значного прогресу – ще рік тривав так званий скринінг, тобто перевірка сумісності з правом ЄС, і лише у грудні 2023 року ці дві західнобалканські держави мають відкрити перші переговорні глави", — йдеться у публікації.

У випадку з Україною Єврокомісія врахувала нову реальність і запропонувала паралельний підхід у переговорах замість покрокового.

Це означає, що проміжні, технічні етапи, а саме підготовка переговорної рамки і скринінг законодавства, розпочнуться вже у грудні 2023 року, щойно з’явиться політичне рішення саміту ЄС, де має бути схвалена пропозиція Єврокомісії почати переговори з Україною.

Втім, для цього на саміті ЄС Україні треба отримати згоду всіх лідерів  зокрема й прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана — на відкриття переговорів.

Крім того, 8 листопада Єврокомісія оприлюднила огляд висновків, які увійшли у щорічну доповідь 2023 року, щодо розширення ЄС у контексті подання Україною заявки на членство в Європейському Союзі.

«Попри повномасштабне російське вторгнення та війну, Україна продовжує досягати прогресу в демократичних реформах та реформах верховенства права. Надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС у червні 2022 року надалі прискорили ці зусилля у реформах», — йдеться у документі.

Європейська комісія оприлюднила річну доповідь щодо розширення ЄС, в якій рекомендувала Європейській раді відкрити переговори про розширення з Україною і Молдовою, але Київ повинен виконати частину ще не втілених реформ.

Зокрема, ЄК нагадала Україні про необхідність виконати рекомендації Венеційської комісії у частині реформи законодавства щодо нацменшин.

Другие интереcные современные новости:

далекая звезда

 

Ученые астрофизики из Федеральной политехнической школы Лозанны обнаружили очень далекую и редкую звезду с одной странностью – она обладала крайне низким содержанием металлов.

Новость из рубрики: Технологии и IT |

Категория: Общество и политика | Просмотров: 1020 | Добавил: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close