00:31
Під земною корою є ще один океан - учені

Результати нових досліджень показують, що на глибині від 410 до 660 км під поверхнею Землі ховається величезний океан зі своєю екосистемою. Про це повідомляє Greek Reporter.

Згідно з висновками вчених, цей підповерхневий океан важливий для глобального кругообігу води на Землі, що включає взаємодію між атмосферою, океанами та іншими поверхневими водами.

Глибоке проникнення води в недра Землі стає можливим завдяки наявності тріщин у океанському дні, відомих як зони субдукції, які утворюються внаслідок зіткнення літосферних плит. Вчені, вивчаючи землетруси, виявили, що частини земної кори занурюються в мантію Землі, забираючи з собою значні обсяги води. Також встановлено, що існує важливий зв’язок між поверхневими водами та океаном під земною корою. Ця перехідна зона мантії Землі є значним резервуаром води, яка постійно циркулює.

Вода, поглибляючись під корою Землі, взаємодіє з мінералами, а потім повертається на поверхню. Цей процес може відбуватися через магму, яка виливається підводними вулканами або під впливом руху тектонічних плит.

Мантійна порода, в яку поглибляється вода, відома як рингвудит, є мінералом силікату магнію, який формується під високим тиском. Цей матеріал вперше був виявлений на метеориті в 1960 роках і, за останніми дослідженнями, зустрічається під поверхнею Землі.

"Рингвудит схожий на губку, що ввібрала воду, в кристалічній структурі рингвудиту є щось особливе, що дає йому змогу притягувати водень і утримувати воду", — каже геофізик Стів Джейкобсен.

Дослідники виявили абсолютно нову екосистему в океані під корою Землі, глибоко всередині одного з таких розломів, використовуючи підводний робот. На глибині приблизно 2500 метрів нижче рівня моря населяють цей прихований океан черв’яки, равлики та бактерії, які здійснюють хемосинтез.

Другие интереcные современные новости:

загадка появления аномалий на обратной стороне Луны

 

Различия в массе, облике и структуре видимого и обратного полушарий Луны оказались связаны с тем, что спутница Земли столкнулась с небольшой карликовой планетой.

Новость из рубрики: Наука, техника и Hi-Tech |

Категория: Развлечения и отдых | Просмотров: 318 | Добавил: adminA | Теги: земна кора океан | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close