00:35
Потужний спалах стався на Сонці

Науковці зафіксували перший надпотужний спалах класу Х на Сонці у 2024 році. Він стався 9 лютого і супроводжувався корональним викидом маси. Про це повідомляє видання Live Science.

Як зазначається, спалах класу Х належить до найсильніших, на які здатне світило. Джерело спалаху - сонячна пляма AR3576. Вона випустила спалах класу М 5 лютого.

За словами геліофізика Алекса Янга, потужний спалах супроводжувався корональним викидом маси. Якщо вона досягне Землі, то може викликати сильну магнітну бурю з негативним впливом не лише на самопочуття землян, а й на супутники, що працюють на орбіті. Проте поки що малоймовірно, що КВМ, випущені AR3576, можуть бути спрямовані на Землю.

"Відбулося явне виверження з корональною хвилею, що вказує на дуже швидкий КВМ на заході", - повідомив науковець.

Вчені зауважують, що наша планета не була на прямій "лінії вогню", однак спалах все одно вплинув на планету, вже викликавши масштабні відключення радіозв'язку.

Переміщуючись зі швидкістю світла, радіація досягла Землі за вісім хвилин, іонізуючи верхній шар атмосфери – термосферу. Відключення короткохвильового радіозв'язку були помітні на освітленій Сонцем частині Землі. Йдеться про Південну Америку, Африку, Південну Атлантику.

Другие интереcные современные новости:


Заметили, что ваши ноготки изменили цвет или появились углубления? Самое время обратиться за помощью к специалисту!

Новость из рубрики: Здоровье и медицина |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 359 | Добавил: adminA | Теги: спалах, сонце | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close