00:31
Приховані супутники на орбітах Нептуна виявили астрономи

Зовнішні планети Сонячної системи мають таємні супутники. За допомогою наземних телескопів астрономи відкрили три раніше невідомі супутники в просторі навколо Урана і Нептуна: один обертається навколо Урана, а два – навколо Нептуна. Таким чином, офіційна кількість супутників Урана зросла до 28, а Нептуна – до 16.

Супутники ще не отримали офіційних назв, але, відповідно до традицій іменування супутників обох планет, новий урановий супутник отримає ім’я з творів Шекспіра, а Нептунові супутники – на честь морських богинь Нереїд з грецької міфології.

“Три нововідкриті супутники є найслабшими з усіх, які коли-небудь знаходили навколо цих двох крижаних планет-гігантів за допомогою наземних телескопів, – кажуть астрономи з Інституту науки Карнегі. “Щоб виявити такі слабкі об’єкти, знадобилася спеціальна обробка зображень”.

Нові супутники – тобто супутники, про які ми не знали раніше – не є рідкісними відкриттями в сучасній астрономії. В міру того, як наші технології та методи вивчення космосу стають дедалі сильнішими, зростає і наша здатність знаходити маленькі, тьмяні об’єкти, які раніше були поза межами нашої досяжності.

Останніми роками Юпітер і Сатурн домінують у місячних перегонах, в той час, як Нептун і Уран, на жаль, залишилися поза увагою – історія така ж давня, як і дослідження Сонячної системи, якщо чесно. Дві зовнішні крижані планети знаходяться далеко від Землі, що ускладнює подорожі до них і ускладнює спостереження за допомогою телескопів, а це означає, що наше розуміння їх набагато обмеженіше, ніж інших п’яти ближчих до Землі світів.

Зворотний бік цієї медалі полягає в тому, що, ймовірно, існує багато супутників, які чекають на відкриття, про що свідчать три нещодавно відкриті супутники. Всі три супутники мають широкі, ексцентричні та похилі орбіти, що ускладнює їхнє виявлення. Ці орбіти узгоджуються з походженням захоплення – вони були захоплені гравітацією планети та утримуються в дивному циклічному танці навколо неї.

Новий урановий супутник, вперше помічений під час спостережень за допомогою телескопів Магеллана в листопаді 2023 року, був підтверджений завдяки знаходженню його в даних, датованих 2021 роком. Він отримав попередню назву S/2023 U1, і це перший новий урановий супутник, відкритий за понад 20 років.

Його розмір становить близько 8 км в поперечнику, що робить його найменшим з супутників Урана та одним з найменших відомих супутників у Сонячній системі. Його орбітальний період становить 680 днів.

Яскравіший з двох супутників Нептуна, попередньо позначений як S/2002 N5, вперше був помічений під час спостережень Магеллана у вересні 2021 року, а потім знову у жовтні, з подальшими спостереженнями у 2022 і 2023 роках.

“Після того, як орбіта S/2002 N5 навколо Нептуна була визначена за допомогою спостережень 2021, 2022 і 2023 років, її простежили до об’єкта, який був помічений поблизу Нептуна у 2003 році, але втрачений до того, як можна було підтвердити, що він обертається навколо планети”, – каже Шеппард. Його розмір становить 23 км в поперечнику, а період обертання по орбіті – 9 років.

Нарешті, менший, слабший новий супутник Нептуна був помічений у 2021 році за допомогою телескопа Subaru. Він отримав попередню назву S/2021 N1 і має розмір 14 км в поперечнику та період обертання навколо Нептуна 27 років.

Нещодавно відкриті супутники свідчать про те, що Уран і Нептун мають зовнішні супутники, конфігурація яких подібна до конфігурації Сатурна (146 відомих супутників) і Юпітера (95 відомих супутників). Це свідчить про те, що метод, за допомогою якого були отримані ці супутники, схожий для всіх гігантських світів Сонячної системи.

“Навіть Уран, який перекинувся на бік, має подібне супутникове населення, як і інші планети-гіганти, що обертаються навколо нашого Сонця, – каже Шеппард. “А Нептун, який, ймовірно, захопив далекий об’єкт поясу Койпера Тритон – багате льодом тіло, більше за Плутон – подія, яка могла зруйнувати його супутникову систему, має зовнішні супутники, схожі на своїх сусідів”.

Захоплення, можливо, було першим кроком, але нові супутники потрапляють у групи супутників, які мають схожі орбіти. S/2023 U1 потрапляє в одну групу з Калібаном і Стефано. S/2002 N5 підходить до Сан і Лаомедеї, а орбіта S/2021 N1 узгоджується з орбітами Псамате і Несо.

Жодна з цих орбіт не є абсолютно однаковою, але схожість дозволяє припустити, що кожна з цих груп могла починатися як один цілий супутник, який був захоплений планетарною гравітацією, а потім розпався на частини, кожна з яких потім відпрацювала свої власні орбітальні шляхи.

Якщо це так, то в кожній з груп можуть бути набагато менші супутники, які ми поки що не можемо визначити. Це відкриття є ще однією переконливою причиною для того, щоб відправити спеціальний зонд за межі Сонячної системи.

Другие интереcные современные новости:

Сушеные дары моря


Возможность длительного хранения, легкость доставки на дальние расстояния, доступная цена и отменные вкусовые качества делают сушеные морепродукты незаменимо быстрой закуской.

Новость из рубрики: Справки и рецепты |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 323 | Добавил: adminA | Теги: орбіта, Нептун, супутник | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close