13:21
Психосоматичні захворювання в нашому тілі

Психосоматика - це відображення нашого емоційного, ментального, духовного стану, відношення до світу, переживань, емоцій.

Психосоматичні захворювання - це ті розлади в нашому тілі, в основі яких лежать психологічні причини. Часто мої клієнти здивовано запитують - що означає психологічні причини? Ліля, ти що думаєш, я це собі придумала і у мене нічого не болить?

Ні-ні, захворювання цілком реальне і болі теж. Мій практичний досвід показує, що у даному контексті психологічні причини - це наші реакції на травматичні (складні) життєві події, наші думки, почуття, емоції, які не знаходять своєчасного, правильного для конкретної людини вираження.
 
Психічні захисти спрацьовують, ми забуваємо про цю подію через час, а іноді і вмить, а ось тіло і неусвідомлена частина психіки усе пам'ятає і посилає нам сигнали у вигляді розладів і хвороб. І ось тут вже все дуже індивідуально, в кожній ситуації симптом закликає до якихось конкретних змін в житті людини.

Іноді заклик може відреагувати на якісь події з минулого, вивести "поховані" почуття назовні, або симптом просто символізує те, що ми собі забороняємо (наприклад, нежить - як символ невиплаканих сліз).

Часто, ситуації бувають і того складніше, коли тіло вимагає зміни пріоритетів, цінностей, суворої ментальної дисципліни, духовного і особового зростання. Не останню роль в психосоматичних розладах грає дитячий досвід. Коли дитина не знаходить іншого способу притягнути увагу або вплинути на конфлікт між дорослими - вона починає хворіти.
 
Як часто можна зустріти змучених батьків, які були на межі розлучення, а тепер об'єдналися над ліжком хворої дитини. І зростаючи, ця людина продовжує хворіти в складних життєвих ситуаціях, тому що несвідоме відтворює минулий "вдалий" досвід вирішення конфлікту у такий спосіб. Загалом, це тільки частина узагальнених історій моїх клієнтів і як говорив класик психотерапії Бьюдженталь "усі вони безжально різноманітні".

Я навчилася дивитися на тілесні симптоми як на друзів, які приносять благі вісті, натякають, що прийшов час щось в житті міняти.

А як ти реагуєш, коли помічаєш, що захворіла або коли твої хронічні симптоми загострюються? Згадай і запиши свої думки у цей момент. Це важливий етап діагностики.

 

Другие интереcные современные новости:

Здоровье пищеварительной системы и сон

 

Работа всех пищеварительных органов должна быть слаженной, и неполадки в одной из областей этой системы сразу же сказываются на остальных отделах.

Новость из рубрики: Здоровье и медицина |

Категория: Здоровье и медицина | Просмотров: 1162 | Добавил: adminA | Теги: психосоматичні захворювання в нашом | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close