08:58
Ролик з екзопланетою, що кружляє навколо своєї зірки, опубліковано. ВІДЕО

Астрофізик Джейсон Ван та учень середньої школи Малахія Ноель створили стоп-моушн-відео, на якому велетенська екзопланета обертається навколо материнської зірки. В цьому їм допоміг штучний інтелект, пише Inverse.

Екзопланета Бета Живописця b робить один оберт навколо материнської зірки майже за 25 років. Її маса в 12 разів більша за масу Юпітера. Планета знаходиться посередині між надвеликим газовим гігантом і коричневим карликом.

Цей величезний, яскравий світ став однією з перших екзопланет, яку астрономам вдалося зафільмувати. З моменту відкриття у 2003 році її фотографують телескопи по всьому світу.

Створення відео екзопланети, що обертається навколо зірки

У 2020 році Ван і Ноель зібрали дані з архівів обсерваторії Gemini та Європейської південної обсерваторії. Дані мали форму нерухомих зображень — серії знімків, що охоплюють близько трьох чвертей орбіти планети.

Оскільки світлини були отримані з трьох різних інструментів на двох різних телескопах, що охоплюють 17 років розвитку технологій, зведення їх в один формат виявилось складним завданням. Набори даних виявились занадто різноманітними, щоб їх можна було узагальнити.

Для перетворення всіх зображень в уніфікований датасет, команда використала "методи обробки на основі штучного інтелекту".

Але між знімками все ще залишалося багато прогалин. Через це здавалось, що планета стрибала між точками на орбіті. Щоб зробити відео плавнішим, Ноель використав алгоритми, які генерують нові проміжні кадри.

В результаті вийшов десятисекундний відеокліп про велетенську планету, що обертається навколо своєї зірки.

Особливості зірки Бета Живописця та її екзопланети

Бета Живописця — масивна молода зоря. Вона приблизно в десять разів більша за Сонце і майже в дев'ять — яскравіша. Щоб краще розгледіти планету, астрономи використовували інструмент під назвою коронограф, який блокує яскраве світло зорі.

Через це на відео здається, що екзопланета обертається навколо кліпартної іконки зірки. Навіть з коронографом слабке світіння планети іноді губиться в променях зірки, коли вона проходить надто близько. У цих моментах Ван і Ноель використовували знак хрестика, який показує положення планети коли її не видно.

Фактично Бета Живописця b ще не завершила повний цикл обертання навколо зірки з моменту відкриття. Для цього потрібно ще близько шести років спостережень, кажуть науковці.

Другие интереcные современные новости:

Сушеные дары моря


Возможность длительного хранения, легкость доставки на дальние расстояния, доступная цена и отменные вкусовые качества делают сушеные морепродукты незаменимо быстрой закуской.

Новость из рубрики: Справки и рецепты |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 150 | Добавил: adminA | Теги: екзопланета, Зірка, ролик | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close