12:00
Угорський уряд ополчився проти біженців - "Не смій відбирати роботу!"

"Якщо ти прибуваєш до Угорщини, не смій відбирати роботу в угорців!" Великі блакитні плакати з таким написом розклеєні всюди на рекламних щитах в Угорщині. За акцією стоїть не якесь праворадикальне угруповання, а угорський уряд.

Проти біженців і мігрантів нині провадять масштабну відкриту кампанію. Угорських громадян у рамках "національної консультації" просять заповнювати анкети на тему міграції. Шляхом навідних запитань уряд заохочує схвалення своєї політики проти біженців. Наприклад, людей запитують, чи не вважають вони, що замість мігрантів краще підтримувати угорські родини та народжування дітей.

Поширена ксенофобська риторика

На тлі цієї кампанії Рада Європи опублікувала критичний звіт про становище прав людини і громадянина в Угорщині. У документі висвітлено і проблематику біженців. Багато втікачів, які подали заяви на отримання притулку в Угорщині, практично замкнені в таборах для біженців, зазнають вербальних і психічних знущань та не мають можливостей контактувати з правозахисниками та благодійними організаціями, критикує Комітет проти расизму й нетолерантності (ECRI) Ради Європи, який видав звіт.

Жертвами дискримінації та сегрегації часто стають і угорські роми, йдеться у звіті. Риторика ненависті не лише проти біженців та ромів, а й проти євреїв та гомосексуалів в Угорщині виходить за межі праворадикального сектору. Комітет Ради Європи закликає угорських політиків рішучіше виступати проти цього та покращити законодавчі можливості обмеження такої риторики.

"Міграцію зображують як шкідливе явище"

Офіційний Будапешт висновки звіту відкидає. В уряді кажуть, що документ оперує "хибними і неактуальними даними", особливо про ситуацію з таборами для біженців. Мовляв, хоча й існує практика обмеження свободи біженців, це стосується значно меншої кількості людей, ніж вказано у звіті. Окрім того, на основі кількох окремих випадків у документі зроблено масштабні загальні висновки, вважають в уряді.

Марта Пардаві, співголова угорського Гельсинського комітету, переконує, що звіт базується на масштабній та правдивій документації та описує ситуацію з політикою щодо біженців до кінця 2014 року. Відтоді, за словами Пардаві, багато що погіршилося. "Біженців зображують небезпечними та проблематичними, а міграцію та інтеграцію - як шкідливі й погані явища", - резюмує експертка.

Угорщина для угорців?

Фактично угорський уряд і правляча партія "Фідеш" місяцями провадять кампанію проти біженців та мігрантів із чіткими ксенофобськими акцентами. Прем'єр-міністр Віктор Орбан знову і знову застерігає від краху Європи та втрати її християнського коріння, якщо європейські кордони не закриють. За його словами, "бюрократи з ЄС" не мають диктувати Угорщині міграційну політику. Угорщина повинна залишатися "угорською країною", а "масове змішування" з іншими культурами та релігіями небажаними, заявив Орбан. Він додав, що особисто робитиме все, аби врятувати Угорщину від змішування та мультикультуралізму.

Керівник угорського уряду вже давно відомий своєю націоналістично-популістською риторикою і негативним ставленням до мігрантів. Однак донині він рідко висловлювався настільки різко. Тим часом цьогоріч в Угорщині зареєстрували вже 51 тисячу заявок на отримання притулку. У 2014-му їх було 43 тисячі.

Ксенофобія ще ніколи не була настільки поширеною

Чимало угорських політологів вважають, що за кампанією проти біженців стоїть посилення позицій праворадикальної партії "Йоббік". За даними соцопитувань, рейтинг "Йоббіка" лише на кілька відсотків нижчий за рейтинг партії Орбана "Фідеш", тож ця партія - поки що єдиний серйозний суперник правлячої в перспективі виборів 2018 року. "Політика "Фідеш" дедалі більше дрейфує вправо", - каже політолог Аттила Югаш із Інституту Political Capital. "З одного боку, "Фідеш" намагається стримувати "Йоббік", з іншого боку легітимізує теми та програму конкурента і врешті-решт посилює її",- констатує експерт.

Політолог Агостон Мраз це заперечує. "Уся Європа бореться з питанням міграції і досі не знайшла жодного розв'язання. Наш уряд звертає увагу на це питання у зв'язку з європейськими дебатами. Якщо в рамках національної консультації громадян опитують про це, то це хоча і є радикально новим, але зовсім не екстремістським підходом", - вважає він.

Однак дослідники громадської думки вже можуть окреслити наслідки риторики уряду. Інститут соціологічних досліджень Tarki в Будапешті на початку травня опублікував опитування на тему ксенофобії та расизму, з якого випливає, що ці явища в посткомуністичній історії Угорщини ще ніколи не були настільки поширені, як нині.

Громадські активісти хочуть висловити свою позицію проти цього. Пародійна "Угорська партія собак із блакитними хвостами" та критично налаштований щодо уряду колектив блогерів "Товстошкірі" планують власну кампанію з плакатами. Активісти теж хочуть розклеїти в Угорщині блакитні плакати, на яких англійською мовою надрукують "Даруйте за нашого прем'єр-міністра!" або просто "Ласкаво просимо до Угорщини!"

Другие интереcные современные новости:


Модель Avensis японского автомобильного концерна Toyota отличается повышенной надежностью, впрочем, как и другая продукция этого производителя.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Общество и политика | Просмотров: 955 | Добавил: adminA | Теги: угорський уряд, проти біженців, не смій відбирати роботу! | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close