22:22
В Іспанії тисячі людей вийшли на протести проти амністії для сепаратистів

Тисячі людей вийшли в неділю в Мадриді проти планів амністії каталонських сепаратистів на акцію протесту, організовану ультраправою партією Vox.

Питання про амністію, що викликає розбіжності, виникло після загальних виборів у липні, в результаті яких чинний прем'єр-міністр-соціаліст Педро Санчес потребує підтримки в парламенті каталонських сепаратистських партій ERC і JxCat, щоб бути приведеним до присяги на наступний термін.

В обмін на це обидві партії вимагають амністії для сотень людей, які зіткнулися з судовими позовами через їхню часто незначну роль у невдалій спробі Каталонії здобути незалежність у 2017 році, що спричинила найгіршу політичну кризу в Іспанії за останні десятиліття.

Багато хто в натовпі був розлючений тим, що амністія може принести користь лідеру JxCat Карлесу Пучдемону, який очолював уряд північно-східного регіону в 2017 році, коли він зробив короткочасну декларацію про незалежність Каталонії після затьмареного насильством референдуму, забороненого Мадридом.

Багато іспанців вважають Пучдемона, який незабаром після цього втік, щоб уникнути судового переслідування, і зараз живе в Бельгії, ворогом держави.

"Пучдемона до в'язниці!" – вигукували демонстранти.

Санчес, який намагався заспокоїти сепаратистську напруженість з моменту свого приходу до влади п'ять років тому, у 2021 році помилував лідерів каталонських сепаратистів, які відбували тривалі терміни ув'язнення за спробу відокремлення.

Він відстоював необхідність амністії під час виступу перед провідними членами Соціалістичної партії в суботу, заявивши, що помилування 2021 року "безперечно" розрядило конфлікт навколо каталонського сепаратизму, навіть якщо праві сприйняли його вкрай агресивно.

"Остаточне подолання конфлікту потребуватиме інших заходів у майбутньому, оскільки ми не можемо залишити цю рану відкритою на невизначений час", – додав він.

Санчес потребує підтримки 33 депутатів нижньої палати парламенту від партії Sumar, а також інших партій, у тому числі тих, що виступають за незалежність Каталонії та Країни Басків, у своєму прагненні продовжити термін перебування на посаді прем'єр-міністра.

Якщо соціалісти і каталонські партії, що виступають за незалежність, не зможуть досягти угоди, країна піде на нові вибори в січні. Потенційно на цих виборах іспанці можуть дати коаліції центристів і ультраправих абсолютну більшість, якої їм не вистачило під час останнього голосування 23 липня.

Другие интереcные современные новости:

3 слова, которые убивают наш успех


Ни для кого не секрет: слова, которые мы произносим, нередко закладывают успех или неудачу нашим начинаниям. Для того, чтобы достичь того, о чем вы мечтаете, вам надо исключить из своего лексикона эти слова!

Новость из рубрики: PR, реклама и маркетинг |

Категория: Общество и политика | Просмотров: 805 | Добавил: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close