00:31
Відкриття крейдяної системи: вчені прокопали 10 000-метрову діру в Землі

Вчені в Китаї почали копати в Землі яму глибиною 10 000 метрів, найглибшу, яку коли-небудь намагалися зробити в країні.

Прокопавши 10 шарів гірських порід, команда сподівається дістатися до гірських порід крейдяного періоду, шару, відомого як крейдяна система, вік якої становить 145 мільйонів років. За даними Bloomberg, проект, який нещодавно стартував, може бути використаний для виявлення мінеральних ресурсів, а також для оцінки екологічних ризиків, таких як землетруси та виверження вулканів.

Ця діра, незважаючи на вражаючу глибину, не буде найглибшою дірою, створеною людиною на Землі. Цю назву носить Кольська надглибока свердловина на Кольському півострові на північному заході росії. Проект, який тривав з 24 травня 1970 року до моменту розпаду Радянського Союзу, показав, що найглибша гілка діри досягла 11 034 метри нижче рівня моря.

Команда виявила, що скелі глибоко під Землею були набагато вологішими, ніж вони очікували. До того, як свердловина знайшла його, вчені думали, що вода не проникне в скелю так глибоко. Вони також очікували знайти шар базальту під гранітом континенту, оскільки це те, що було знайдено в океанічній корі. Натомість вони виявили, що під магматичним гранітом знаходиться метаморфічний граніт. Оскільки континентальна кора була гранітною донизу, це було доказом тектоніки плит, теорії, яку почали приймати лише нещодавно, коли вони почали копати свердловину.

Копання Землі не завжди проходить так гладко. Американська команда в 1960-х роках досягла 183 метрів під морським дном, пройшовши через 13 метрів базальту у верхньому шарі океанічної кори, перш ніж проект був скасований через погане управління та фінансові проблеми. Не дивлячись на ці проблеми, це все ще є величезною справою.

"Складність будівництва бурового проекту можна порівняти з великою вантажівкою, що їде по двох тонких сталевих тросах", — розповів Сіньхуа Сунь Цзіньшен, академік Китайської інженерної академії.

Другие интереcные современные новости:

3 слова, которые убивают наш успех


Ни для кого не секрет: слова, которые мы произносим, нередко закладывают успех или неудачу нашим начинаниям. Для того, чтобы достичь того, о чем вы мечтаете, вам надо исключить из своего лексикона эти слова!

Новость из рубрики: PR, реклама и маркетинг |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 126 | Добавил: adminA | Теги: земля, крейда, Діра | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close