00:25
Загадкові фігурки із золотої фольги знайшли археологи

Деякі золоті об’єкти знайшли в ямах, де колись стояли опорні балки для язичницького храму. За словами археологів, загалом вже було знайдено 35 подібних золотих об’єктів, які насправді є монетами, хоч і квадратної форми. Розміром вони – з ніготь і дуже тонкі.

Фото: Kutlurhistorisk museum

Перші 30 монет дослідники знайшли раніше (у межах інших розкопок), ще п’ять – нещодавно.

Деякі вчені охрестили їх монетами "золотих старців", адже на них вигравірувано напрочуд детальні зображення чоловіків і жінок у розкішному одязі (добре помітні навіть прикраси, зачіски, предмети в руках). Інші називають їх мініатюрними «золотими зливками».

У Музеї історії культури Норвегії розповіли, що ці монети – крихітні шматочки золотої жерсті, тонкі як папір чи алюмінієва фольга. На них виштамповані фігури (чоловіки, жінки, або пари – чоловік і жінка, що стоять один проти одного).

Незважаючи на крихітний розмір монет, вигравірувані на них фігури та мотиви відрізняються вражаючою кількістю деталей. Наприклад, зображена на одній з них жінка має чітко промальовану сукню зі шлейфом і плащем, а чоловік одягнений у короткий халат, з-під якого видно ноги.

За словами археологів, «золоті старці» настільки докладні та різноманітні, що є джерелом для:

  • Вивчення звичаїв одягу того часу.
  • Іконографії (дослідження виконаних мальовничими, скульптурними чи графічними засобами зображень осіб, подій, місцевостей).

Уточнюється, більшість подібних монет у давнину мали, мабуть, міфічне чи ритуальне значення.

Вчені припускають, що на них висічено зображення бога Фрейра (у германо-скандинавській міфології – бог плодючості та літа) та його дружини Герд (прекрасної володарки всіх річок, озер та водоспадів Йотунгейма – одного з дев’яти світів скандинавської міфології, населеного велетнями).

Їх могли приносити в жертву під час весіль чи ритуалів родючості.

Деякі припускають також, що золоті монети були різновидом «храмових грошей» – засобом платежу в ритуальній сфері (золоті монетки не мають отворів, тому їх навряд чи носили як прикраси).

Другие интереcные современные новости:

 

Хрен является древним растением, происхождение которого никому доподлинно не известно.

Новость из рубрики: Здоровье и медицина |

Категория: Культура и учёба | Просмотров: 1130 | Добавил: adminA | Теги: фігурка, фольга, золота | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close