11:47
Стратегічне співробітництво із Shell може опинитися під питанням - перший удар санкцій по "Газпрому"

  Російський "Газпром", якого досі західні санкції майже не зачіпали, вперше зазнав удару: США додали до свого чорного списку його Південно-Киринське газоконденсатне родовище на шельфі Сахаліну. Про це повідомляє російський "КоммерсантЪ".

"Американським компаніям забороняється постачати обладнання для цього проекту, що ставить під питання не тільки його долю. Якщо освоєння Південно-Киринского буде зупинено і газ із нього не надійде на СПГ-завод "Сахаліну-2", під загрозою може опинитися реалізація і цього проекту, і стратегічне співробітництво "Газпрому" з англо-голландською Shell", - пише видання.

Зазначається, що американський урядовий вісник Federal Register повідомив раніше про чергове розширення санкцій США проти Росії. Досі під санкціями був тільки видобуток важкодобуваної нафти, нафти в Арктиці і на шельфі на глибині понад 150 м (глибини Південно-Киринского - 30-320 м).

Shell розкрила, що в рамках домовленостей з "Газпромом" про обмін активами хоче увійти у видобувний проект "Сахалін-3" (чотири шельфових блоки в Охотському морі - Киринський, Венінський, Айяський і Східно-Одоптинський). Він повинен стати ресурсною базою для нової черги СПГ-заводу іншого проекту партнерів - "Сахалін-2". Що натомість отримає російська монополія, поки що неясно, але Shell вже згодна увійти і в новий трубопровідний проект "Газпрому".

По суті, мішенню нових санкцій є не нафтова, а газова галузь. Санкції поширюються на "кінцевих споживачів", таким чином під ударом вперше опинився газовий сектор і "Газпром" як покупець обладнання для освоєння Південно-Киринского родовища.

До цього заходи запроваджувалися проти НОВАТЕК (Мінфін США 16 липня 2014 року заборонив надавати компанії фінансування терміном більш ніж на 90 днів), але йшлося про фінансові обмеження, а не про постачання обладнання.

Європейські країни під час обговорення санкцій з Вашингтоном дуже наполягали на тому, щоб газова сфера не була порушена, оскільки побоювалися, що це може викликати кроки Москви у відповідь. Тепер цей рубіж перейдено (нехай і щодо родовища, постачання з якого до Європи ніколи й не планувалися).

Нагадаємо, 30 липня влада США запровадила обмежувальні заходи щодо російських компаній і громадян, які, за даними Вашингтона, задіяні в схемах уникнення накладених раніше антиросійських санкцій. У Міністерстві фінансів США розширення чорного списку пояснили необхідністю забезпечити "ефективність" чинного режиму санкцій.

Наступного дня влада РФ дала зрозуміти, що розширення Вашингтоном санкцій проти Москви не залишиться без відповіді. У Кремлі заявили: мова може йти не тільки про дзеркальні, а й про "асиметричні заходи". У комітеті Держдуми з міжнародних справ пропонують уряду подумати над розривом договорів із США про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) і про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД).

Другие интереcные современные новости:


Машина, находящаяся в кредите – не самое приятное приобретение. Это понимают все автомобилисты, которые мечтают стать владельцами подержанного автомобиля с минимальным пробегом.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Бизнес и производство | Просмотров: 1087 | Добавил: adminA | Теги: перший удар санкцій по Газпрому, питання, shell, співробітництво | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close