00:55
Нова активна галактика відкрита

Проаналізувавши зображення галактики Сомбреро, отримані за допомогою космічного телескопа Hubble (HST), Еліо Кірога Родрігес із Середньо атлантичного університету в Іспанії ідентифікував особливий об’єкт, який виявився галактикою з активним галактичним ядром (AGN). Про знахідку повідомляється в статті, опублікованій 11 серпня на сервері підготовки до друку arXiv.

AGN — це компактна область у центрі галактики, більш яскрава, ніж світло навколишньої галактики. Дослідження показують, що AGN дуже енергійні через наявність чорної діри або зореутворення в ядрі галактики.

Астрономи зазвичай ділять AGN на дві групи на основі особливостей ліній випромінювання. AGN типу 1 показують широкі та вузькі лінії випромінювання, тоді як у AGN типу 2 присутні лише вузькі лінії випромінювання. Однак спостереження показали, що деякі AGN переходять між різними спектральними типами; тому їх назвали AGN зі змінним виглядом (CL).

Галактика Сомбреро (також відома як Мессьє 104 або NGC 4594) — це спіральна галактика без перегородок, розташована між кордонами сузір’їв Діви та Ворона, приблизно за 31 мільйон світлових років від нас. Маючи масу близько 800 мільярдів мас Сонця, це один із наймасовіших об’єктів у скупченні галактик Діви. Тут також міститься багата система кульових скупчень.

Родрігес нещодавно дослідив HST-зображення галактики Сомбреро, фокусуючись на одному конкретному об’єкті в його гало. Він виявив, що цей об’єкт, раніше класифікований як кандидат у кульове скупчення, може бути спіральною галактикою типу SBc із перемичками з AGN у центрі.

"Під час вивчення доступних на веб-сайті HST Legacy зображень гало M104 (пропозиція HST 9714, PI: Keith Noll) автор спостерігав у 12:40:07.829-11:36:47.38 (у j2000) об’єкт близько чотирьох Дослідження за допомогою інструментів VO припускає, що об’єкт є галактикою SBc з AGN (Сейферта)", – йдеться в статті.

Об’єкт занесено в каталог в архіві даних Pan-STARRS1 як PSO J190.0326-11.6132. Аналізуючи дані з Атласу неба Аладіна RGB, Родрігес виявив, що PSO J190.0326-11.6132 є галактикою з домінуючим центральним рукавом, ядром і, можливо, двома спіральними рукавами з гарячими молодими зірками та пилом. Астроном пропонує назвати нововідкриту галактику «галактика Ірис».

Дослідження показало, що PSO J190.0326-11.6132 має радіальну швидкість на рівні 1359 км/с. Родрігес припускає, що об’єкт, якщо гравітаційно пов’язаний із галактикою Сомбреро, може бути її супутником із кутовим розміром близько 1000 світлових років.

Проте автор статті зазначив, що якщо галактика Ірис не пов’язана з галактикою Сомбреро, її відстань може становити близько 65 мільйонів світлових років. У цьому сценарії кутовий розмір нововиявленого об’єкта повинен становити близько 71 000 світлових років.

Виміряна яскравість рентгенівського випромінювання Галактики Ірис склала приблизно 18 тредецильйонів ерг/с, припускаючи відстань у 65 мільйонів світлових років. Така яскравість вказує на присутність активного галактичного ядра, однак необхідні подальші спостереження, щоб визначити, чи це AGN типу 1 або типу 2.

Другие интереcные современные новости:

давление масла в двигателе


Моторное масло внутри двигателя представляет собой рабочую специальную жидкость, которая способствует предотвращению трения между металлическими частями.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 1148 | Добавил: adminA | Теги: активна, галактика | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close