10:42
Чинник, який сильно підірве позиції Росії і обвалить ціни на енергоресурси, назвали ЗМІ

Ціна бареля може опуститися до $20, а Європа, за словами спостерігачів, отримає альтернативного Росії постачальника енергоресурсів.

Угода по Ірану підірве позиції Росії на нафтовому ринку і знизить ціни на енергоресурси, пише "Газета.RU". «Шістка» може скасувати санкції, в тому числі нафтове ембарго, вже в цьому році, що означає зростання пропозиції на ринку на мільйон барелів щодня, констатують експерти.

На перших новинах про домовленості вуглеводні впали в ціні на 5%. У 2012 році уряд ІРІ припинив, у відповідь на санкції західних країн, продаж нафти США і Великій Британії, а з початку 2013-го - і Євросоюзу.

До санкцій Іран направляв на експорт майже 2,5 млн барелів. Зараз Іран виробляє 2,85 млн барелів, він четвертий в світі виробник нафти (дані Bloomberg), а експортує лише близько 1 млн барелів на день, в основному в Китай та інші азіатські країни.

Проте країна вже виявила готовність збільшити поставки, якщо обмеження будуть зняті, інформує УНІАН. Незважаючи на те, що домовленості щодо зняття санкцій носять попередній характер, спостерігачі вірять в можливість зростання пропозиції, а значить, і падіння цін вже в цьому році.

З поверненням Ірану серйозно загостриться ситуація для інших світових нафтовиробників, і в першу чергу для Росії, яка вже зараз потерпає від рекордно низьких цін на нафту. Ціна бареля може опуститися до $20, якщо Америка продовжить нарощувати видобуток нафти, враховуючи, що за підсумками року США стали світовим виробником палива.

А Європа, за словами спостерігачів, отримає альтернативного Росії постачальника енергоресурсів. До ембарго іранський імпорт нафти в Італію, Іспанію і Грецію становив 13-15%.

Іран також найбільший виробник газу, і в перспективі він складе конкуренцію Росії і на цьому ринку, застерігають експерти.

Саме повноцінне повернення Ірану на нафтовий ринок, а зовсім не примирення Тегерана з Вашингтоном і Брюсселем і потенційне закриття і так не надто відкритого ринку ІРІ для Москви, може боляче вдарити по економічним інтересам Росії.

Щорічний товарообіг Москви і Тегерана становить менше $1 млрд, а товарообіг між Іраном і США в умовах санкцій спостерігачі оцінюють в $5 млрд (офіційна статистика не ведеться).

В Ірані обережно коментують досягнуті домовленості. Агентство Fars вказує, що, хоча і досягнуто прогресу, ряд важливих технічних питань залишається невирішеним. Іранський президент Хасан Роухані, якого цитує IRNA, заявив, що підготовка фінального документа стартує вже в п'ятницю, протягом трьох місяців він повинен бути повністю готовий.

Тегерану за умовами попередньої угоди доведеться істотно скоротити ядерну експансію. В основних параметрах плану зазначено, що Іран протягом 15 років не буде будувати ніяких нових об'єктів для збагачення урану, повинен призупинити дві третини потужностей з його збагачення і скоротити кількість центрифуг з 19 тис. до 6104. З них 5060 продовжать роботу з промислового збагачення на заводі в Натанзі, а ще 1 тис. буде використана виключно для наукових цілей в дослідницькому центрі Фордо.

При цьому Іран зобов'язується використовувати тільки центрифуги першого покоління IR-1s, а решту під наглядом МАГАТЕ помістити в спецсховища.

Зі свого боку, Тегеран отримав реальну перспективу зняття санкцій, і європейських, і американських, правда, тільки після укладення горезвісної всеосяжної угоди з іранського атому, що може відбутися до 30 червня.

 

Другие интереcные современные новости:


Ремонт иномарки с применением бюджетных аналогов – это риск. Китайские запчасти может и подойдут, но прослужат недолго и могут привести к повышенному износу ключевых узлов.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Экономика и финансы | Просмотров: 1348 | Добавил: adminA | Теги: підірве позиції Росії і, ціни, енергоресурси, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close