00:04
Як восьминоги жбурляються брудом один в одного, вчені зняли на ВІДЕО

Octopus tetricus восьминіг Восьминоги — напрочуд цікаві істоти, які вміють грати та вирішувати когнітивні завдання, але лише в лабораторних умовах. Тепер же вченим вперше вдалося зняти на відео, як дикі восьминоги кидаються брудом один в одного, нагадуючи дітей, що розважаються.

Біля берегів Австралії живе восьминіг виду Octopus tetricus, який набагато гірше відомий вченим, ніж звичайний, що часто зустрічається. Однак, у 2016 році знявши цих тварин за допомогою підводних відеокамер і проаналізувавши поведінку групи з десяти восьминогів, дослідники помітили у них дивну поведінку, схожу на гру: то один, то інший молюск несподівано кидався брудом у різні боки.

Для цього восьминоги використовували свої сифони – мускулисті трубки, які в нормі штовхають тіло восьминога вперед під час плавання. Оскільки для цього тваринам доводилося розгортати сопло сифону у нестандартне становище, вчені підозрюють, що така поведінка була не випадковою, а навмисною. Але питання: навіщо восьминогам взагалі потрібно жбурлятися брудом?

Жбурлялися брудом восьминоги обох статей, проте дві третини "метальників" виявилися самками. Також близько половини кидків відбувалося під час взаємодії з іншими восьминогами, як абсолютно невинних (пара молюсків обмацувала один одного), так і з непристойним натяком (спроб спарювання), але лише 17 відсотків кидків вразили іншого восьминога.

При цьому дослідники звернули увагу на колір шкіри "метальників", прагнучи визначити їхній настрій. Виявилося, більшість таких восьминогів під час кидка були темнішими за родичів, тобто налаштовані агресивно.

Іншими словами, перед нами — один з рідкісних випадків використання сторонніх предметів для нападу на родичів, такий же, як у шимпанзе, які використовують гілки як кийки, або слонів, що кидаються у хижаків камінням.

Також не виключено, що частина таких розкидань могла бути викликана пошуком їжі під шаром черепашок та мулу (розгрібати їх щупальцями досить складно, простіше просто здути) або навіть грою, адже восьминоги — одні з небагатьох безхребетних, яких застали за безглуздими маніпуляціями. Щоб відповісти на це питання, дослідникам, напевно, будуть потрібні додаткові експерименти, у тому числі в контрольованих лабораторних умовах.

Другие интереcные современные новости:

загадка появления аномалий на обратной стороне Луны

 

Различия в массе, облике и структуре видимого и обратного полушарий Луны оказались связаны с тем, что спутница Земли столкнулась с небольшой карликовой планетой.

Новость из рубрики: Наука, техника и Hi-Tech |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 237 | Добавил: adminA | Теги: Octopus tetricus, восьминіг | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close