14:29
Якщо ви опинилися в епіцентрі обстрілу: що робити - поради ДСНС

 У Державній службі з надзвичайних ситуацій пояснили, як правильно поводитися людям, які опинилися в епіцентрі ворожого обстрілу або під завалами.

При проведенні рятувальної операції після російської ракетної атаки 8 липня працівники ДСНС зіштовхнулися з труднощами: доступ до постраждалих об'єктів був ускладненим.

"На перших хвилинах було складно, адже у місті затори і деякі автівки були неправильно припарковані.

Коли рятувальники доїжджали до місця, правоохоронці перекрили його, бо треба було поставити спецмашину біля вододжерела, щоб погасити пожежу", – розповіла Світлана Водолага, керівниця пресслужби ДСНС.

Вона наголошує: перш за все, важливо не перешкоджати роботі ДСНС і правоохоронців, які прибувають на місце події.

Для цього слід:

  • поступатися місцем на дорозі, коли їде спецавтомобіль з маячками;
  • від’їхати від місця вибуху, щоб звільнити центральну дорогу – по ній їхатимуть рятувальники;
  • не сперечатися з правоохоронцями, які приїжджають на місце удару та перекривають дорогу, а натомість варто дослухатися до їхніх порад;
  • при паркуванні автівки обов’язково звертати увагу на пожежні гідранти – вони потрібні рятувальникам, щоб загасити вогонь при пожежі.

"Якщо ви припаркуєтесь, а потім кудись підете, то рятувальники змушені будуть витрачати час на пошуки іншого (гідранта), або на те, щоб перемістити вашу автівку. А це час, який забирає чиєсь життя", – наголосила Світлана Водолага.

Що робити, якщо ви опинилися під завалами

Якщо ви опинилися під завалами, то не варто панікувати, а натомість опанувати себе – у таких випадках за кілька хвилин на місце влучання прибувають рятувальники.

Пані Світлана радить спробувати оцінити свій стан, чи є поранення, чи можете ви поворухнутися.

"Спробуйте надати собі якусь допомогу. Якщо не можете рухатися, то займіть зручне положення. Не треба самостійно рухати чи переміщувати балки – на них може все триматися і впасти на вас", – наголосила речниця ДСНС.

Під час проведення рятувальних робіт рятувальники роблять "хвилину тиші" – це для того, щоб прислухатися до звуків під завалами.

"Якщо ви чуєте, що стихли голоси та техніка, намагайтеся подати сигнал: кричати, стукати. Не треба кричати, коли проводяться роботи. Краще збережіть сили і дочекайтеся, поки не оголосять "хвилину тиші", – зауважила Світлана Водолага.

Якщо при вас є мобільний телефон і він працює, можна зателефонувати на "101". Зазначте, де ви були, коли сталася трагедія. Це допоможе рятувальникам спрогнозувати, де ви можете перебувати.

Другие интереcные современные новости:

давление масла в двигателе


Моторное масло внутри двигателя представляет собой рабочую специальную жидкость, которая способствует предотвращению трения между металлическими частями.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 433 | Добавил: adminA | Теги: ДСНС, обстріл | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close