10:58
ООН: 2023 рік став найспекотнішим за всю історію спостережень

Організація Об’єднаних Націй оголосила 2023 рік найспекотнішим за всю історію людства. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, повідомляє Bloomberg.

"Рекордне глобальне потепління має змусити здригнутися світових лідерів і спонукати їх до дій. Ми переживаємо кліматичний колапс у реальному часі, і його вплив є руйнівним", – зазначив він.

У попередньому звіті Всесвітньої метеорологічної організації про глобальний клімат за 2023 рік йдеться, що середні глобальні температури за перші 10 місяців цього року приблизно на 1,4°C перевищували середній показник 1850-1900 років, який ще називають доіндустріальним.

"На підставі цього ми можемо впевнено оголосити цей рік найспекотнішим за всю історію спостережень навіть за місяць до його завершення", – йдеться у повідомленні.

2023-й також став роком кліматичних катастроф у всьому світі. За словами Гутерреша, цього року велика кількість людей по всьому світу постраждала від пожеж, повеней і високих температур.

Найбільш руйнівним він називає викликаний зміною клімату шторм "Даніель", що спричинив сильні повені в Греції, Болгарії та Туреччині, а потім навис над Середземним морем і знову заполонив північний схід Лівії.

"Сьогоднішній звіт показує, що у нас серйозні проблеми", – додав він.

Викиди парникових газів, які спричиняють потепління на планеті, продовжили зростати у 2023 році після досягнення історичного максимуму минулого року, йдеться у звіті агентства ООН. Це сприяло рекордно високим місячним температурам на суші з липня до вересня, а в океанах – з квітня по вересень.

Зростаюча спека погіршує екстремальні погодні умови, які, своєю чергою, спричиняють смертність і продовольчу небезпеку, а також призводять до переміщення мільйонів людей, наголошується у доповіді агентства ООН.

"Океани, які покривають близько 70% поверхні планети, поглинули близько 90% тепла, що утримується у викидах парникових газів з 1971 року. Це сповільнило швидкість потепління в атмосфері, але також призвело до підвищення температури океану і рівня моря, а також танення льоду на суші та в морях", – зазначено у звіті.

Нагадаємо, раніше світ вперше ненадовго перетнув межу потепління у 2 градуси.

Другие интереcные современные новости:

далекая звезда

 

Ученые астрофизики из Федеральной политехнической школы Лозанны обнаружили очень далекую и редкую звезду с одной странностью – она обладала крайне низким содержанием металлов.

Новость из рубрики: Технологии и IT |

Категория: Справки и рецепты | Просмотров: 907 | Добавил: adminA | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close