00:05
Партнерство погодили для України лідери "Ініціативи трьох морів"

тримор’я Країни-учасниці "Тримор’я" вирішили залучити Україну до усіх проєктів об'єднання, заявив президент Латвії Егілс Левітс. Нині Україна вперше взяла участь у саміті "Ініціативи трьох морів" .

Глави держав і урядів "Ініціативи трьох морів" ("Тримор'я"), до якої входять 12 країн ЄС, розташованих між Балтійським, Чорним та Адріатичним морями, ухвалили рішення щодо участі України в усіх проєктах об'єднання на правах країни-партнерки. Про це заявив у понеділок, 20 червня, президент Латвії Егілс Левітс під час саміту "Тримор’я", який проходить 20-21 червня у Ризі.

"Сьогодні ми вирішили запросити Україну до участі у всіх проєктах, що реалізуються в рамках "Ініціативи трьох морів", - цитує Левітса агенція dpa.

Своєю чергою президент Естонії Алар Каріс зазначив, що війна росії проти України продемонструвала "цінність побудови транспортних, енергетичних та цифрових зв'язків". Він наголосив на важливості залучення інвестицій зі США у держави Тримор'я. "Стратегічне партнерство США та рішення про виділення 300 мільйонів доларів в інвестиційні фонди держав "Трьох морів" є цінним внеском у трансатлантичну інтеграцію, торгівлю та безпеку", - цитує Каріса агенція "Інтерфакс-Україна".

Перша участь України в саміті "Тримор'я"

Це вже сьомий саміт "Ініціативи трьох морів", і вперше в ньому взяла участь Україна. Зокрема, по відеозв'язку виступив президент України Володимир Зеленський. "Україна має бути учасницею ініціативи "Трьох морів". Це неправильно, що наша держава опинилася за межами цієї чудової ініціативи", - сказав український президент. Зеленський запропонував посилити співпрацю в рамках "Тримор'я", наголосивши на важливості логістики. "Саме держави "Тримор'я" - це наш зв'язок із вільним світом. Постачання зброї для України, постачання палива, транспортні потоки, зелені коридори для експорту українського продовольства, міграція людей - все це працює через територію держав-учасниць цієї ініціативи", - наголосив він.

При цьому Зеленський заявив, що Україна має одні з найбільших у регіоні сховища газу і може задовольнити потреби у блакитному паливі всіх країн "Тримор'я". "Використовуючи можливості інтерконекторів Польща - Словаччина, Польща - Україна ми можемо задовольнити потреби всіх країн "Тримор'я", - наголосив він, додавши, що також експорт української електрики може допомогти стати незалежними від російського енергетичного тиску.

Водночас Зеленський закликав членів "Тримор'я" взяти участь у відновленні України як "найбільшому проєкті покоління".

"Ініціативу трьох морів" було започатковано у 2015 році з метою поглиблення інтеграції країн Центральної та Східної Європи, розвитку транскордонних комунікацій та інфраструктури. Проєкт об’єднує 12 країн: Австрія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія та Чехія. Територія країн-учасниць має вихід до Адріатичного, Балтійського та Чорному морів.

Другие интереcные современные новости:

3 слова, которые убивают наш успех


Ни для кого не секрет: слова, которые мы произносим, нередко закладывают успех или неудачу нашим начинаниям. Для того, чтобы достичь того, о чем вы мечтаете, вам надо исключить из своего лексикона эти слова!

Новость из рубрики: PR, реклама и маркетинг |

Категория: Бизнес и производство | Просмотров: 353 | Добавил: adminA | Теги: Партнерство, україна, тримор’я | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close