00:21
Приховані зірки на зоряному кладовищі виявляє телескоп Webb

Webb, прихована зірка зоряне кладовище Це було одне з перших відомих зображень, зроблених космічним телескопом Джеймса Вебба на початку цього року: приголомшлива пелена з газу та пилу, освітлена вмираючою зіркою в її серці. Тепер дослідники, аналізуючи дані найпотужнішого в історії телескопа, знайшли докази принаймні двох раніше невідомих зірок, які ховаються на зоряному кладовищі.

Раніше вважалося, що туманність Південне кільце, розташована в Чумацькому Шляху приблизно за 2000 світлових років від Землі, містить дві зірки. Одна, яка розташована в центрі туманності, — це зірка білого карлика, яка у своїй передсмертній муці тисячоліттями викидала потоки газу та пилу, які, своєю чергою, утворювали навколишню хмару.

Позбавлений своєї яскравості, надзвичайно гарячий білий карлик є менш помітною з двох зірок, які видно на зображеннях Вебба, опублікованих у липні. Білий карлик запропонував астрономам побачити, як наше власне Сонце одного дня може померти — через мільярди років. На відміну від нашого самотнього Сонця, у нього є компаньйон, яскравіший із двох зірок на зображеннях Вебба.

Однак ця подвійна система, яка поширена в Чумацькому Шляху, не пояснює "нетипову" структуру туманності, сказав AFP Філіп Амрам, астрофізик із французької Марсельської астрофізичної лабораторії.Яскравіша зірка є супутником білого карлика, який викинув газ і пил, які утворюють навколишню хмару.

Амрам є одним зі співавторів дослідження, опублікованого в журналі Nature Astronomy у четвер, яке використало спостереження Вебба, щоб розкрити більше таємниць туманності. Відколи туманність була відкрита англійським астрономом Джоном Гершелем у 1835 році, астрономи дивувалися, чому вона має "таку химерну форму, не зовсім сферичну", – сказав Амрам.

Проаналізувавши дані з інфрачервоних камер Вебба, дослідники сказали, що вони знайшли докази принаймні двох інших зірок усередині туманності, діаметр якої в 1500 разів перевищує відстань від Сонця до Плутона. Хоча нова пара трохи далі від білого карлика та його супутника, усі чотири зірки — або, можливо, навіть п’ять — розташовані в центрі туманності. Вони досить близько, щоб взаємодіяти один з одним, і їхній «обмін енергією» створює дивну форму туманності, сказав Амрам . Телескоп Webb, який працює з липня, уже зібрав безпрецедентну кількість даних, і вчені сподіваються, що це стане передвісником нової ери відкриттів.

Другие интереcные современные новости:


С помощью этой статьи мы расскажем подробнее о правилах игры в большой теннис. Если вы собираетесь идти в теннис, правила игры для чайников помогут вам.

Новость из рубрики: Спорт и туризм |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 218 | Добавил: adminA | Теги: прихована, кладовище, Webb, зоряне, Зірка, телескоп | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close