09:14
У разі ядерної загрози ВООЗ оновила вимоги до обов’язкових ліків

Насамперед мають бути створені запаси йоду, який захищає щитовидну залозу. Про це повідомляє ВООЗ на офіційному сайті.

Всесвітня організація охорони здоров’я вперше за 16 років оновила методичні рекомендації для урядів країн світу на випадок радіологічної чи ядерної надзвичайної ситуації.

Багато держав, як і раніше, не мають належного рівня готовності до ядерних надзвичайних ситуацій, які можуть стати результатом промислових аварій, природних катастроф чи військових конфліктів, йдеться у заяві ВООЗ.

Насамперед, на думку організації, має бути сформований запас лікарських засобів, які можуть знадобитися людям у разі ядерної загрози.

«За радіологічних НС люди можуть отримати опромінення в дозах від нікчемних до таких, що загрожують здоров’ю. Уряди мають забезпечити доступність лікування для нужденних – і зробити це терміново», – заявила Марія Нейра, заступник голови ВООЗ.

Як вважають в організації, мають бути створені запаси стабільного йоду, який захищає щитовидну залозу від радіоактивного йоду.

Також у списку ВООЗ хелатоутворюючі агенти та ліки, що виводять з організму радіонукліди – радіоактивний кальцій і трансуранові ізотопи (до яких належить, наприклад, плутоній, що застосовується в ядерних бомбах).

Крім того, ВООЗ рекомендує формувати запаси цитокінів, які знижують ураження спинного мозку при гострій променевій хворобі, а також інших ліків, націлених на симптоматичне лікування постраждалих при ядерних НП (протиблювотні, антибіотики, знеболюючі).

Як повідомляють у ВООЗ, ці критично важливі препарати «життєво необхідні», щоб забезпечити готовність до «ефективних та своєчасних контрзаходів» у разі ядерної НС.

Ядерна НС, згідно з доповіддю ВООЗ, може стати результатом аварії на АЕС, або навмисного удару – з використанням «брудної бомби» чи конвенційної зброї, метою якої може стати атомна станція чи ядерний об’єкт.

Викид радіоактивних матеріалів навіть за детонації невеликого заряду потужністю в кілотонну в густонаселеному місті може призвести до десятків тисяч жертв, а кількість постраждалих може становити сотні тисяч.

Другие интереcные современные новости:

 

Больше половины жителей Украины сталкиваются с вторичным автомобильным рынком. Он помогает обрести желаемое транспортное средство, либо обменять свое на деньги.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Здоровье и медицина | Просмотров: 246 | Добавил: adminA | Теги: загроза, ВООЗ, ядерна, ліки | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close