00:38
Величезне поселення давньої цивілізації Майя виявили вчені

Група дослідників із США та Франції виявила дуже велику область зі спорудами цивілізації Майя на півночі Гватемали. У статті, опублікованій у журналі Ancient Mesoamerica, вчені розповіли, як це відкриття вдалося зробити за допомогою сканування місцевості лідером (LiDAR).

поселення цивілізація майя

LiDAR це система виявлення, схожа на радар, але заснована на лазерному світлі, а не на звукових сигналах. Вона дозволяє вимірювати відстані шляхом випромінювання світла та виміру часу його повернення на приймач.

В останні роки лідари активно використовуються для сканування важкодоступних частин густих тропічних лісів на наявність ознак там давніх цивілізацій. Лазери, які застосовуються в таких системах, здатні проникати крізь рослинний покрив, виявляючи, що знаходиться під ним.

У цій новій роботі дослідники розповідають, як пролітали над частинами Гватемали в рамках картографування місцевості, коли натрапили на те, що вони називають "великою давньою цивілізацією Майя". Вивчаючи отримані карти, вони побачили величезну область більш ніж з 1000 поселень загальною площею близько 650 квадратних миль (≈1 046 км). Вони були пов’язані кількома бруківками.

поселення цивілізація майя

Дослідники зауважили, що люди, які колись жили в цих районах, були досить щільно "упаковані". Це відкриття суперечить теоріям, які передбачають, що ранні мезоамериканські поселення, як правило, були малонаселеними.

Загальна довжина бруківок, що сполучають окремі ділянки районів, досягала 110 миль (≈177 км), що дозволяло мешканцям відносно легко відвідувати інші поселення. Дослідники зазначають, що дорожня мережа дозволяла б навіть колективно працювати.

Вчені також виявили свідчення існування великих платформ і пірамід, які могли бути централізованими місцями для роботи, відпочинку та політики. У деяких поселеннях також були майданчики для гри в м’яч та різних видів спорту, характерних для цього регіону.

Це відкриття проливає світло на людей, які жили у галасливих містах цього лісистого басейну понад 1000 років. Археолог Річардом Хансен, який вивчає спадок Майя, сподівається, що майбутні дослідження продовжать розкривати секрети цієї давньої цивілізації і, можливо, відкриють нові поселення, які залишаються прихованими в лісах багато століть.

Другие интереcные современные новости:


Машина, находящаяся в кредите – не самое приятное приобретение. Это понимают все автомобилисты, которые мечтают стать владельцами подержанного автомобиля с минимальным пробегом.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 220 | Добавил: adminA | Теги: Майя, цивілізація, поселення | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close