00:07
Дистанційно керувати мухами змогли вчені, "зламавши" їх нервову систему

Дослідники з Університету Райса продемонстрували можливість дистанційного керування плодовими мушками без прямого підключення до їхньої нервової системи. Команди посилалися активізацією магнітного поля, потім комаха реагувало зі швидкістю природних нервових імпульсів. Зроблена робота є частиною проекту, який ставить собі за мету допомогти незрячим людям знову побачити світ без використання очей — лише активацією кори головного мозку.

керування муха

Втім, для досягнення заявленої мети має бути ще дуже багато роботи. Для наукового експерименту з дистанційного керування мухами були активовані спеціальні мутації, які створили в нервовій системі комах іонні канали у нейронів, чутливі до тепла. Потім в нервовий ганглій було введено наночастинки заліза, які, зокрема, були доставлені в області поряд з такими нейронами.

Зовнішнє магнітне поле викликало струм в наночастинках заліза та розігрівало їх. Розігрів вів до активації нейронів та передачі нервового імпульсу по нервовій системі мушок. Теплову чутливість надали нейрону, який відповідав за таку реакцію мушок, як розведення крил убік. Така реакція звичайна для даних комах як сигнал до спарювання. Але цього разу вчені змушували мушок розправляти крила по своїй забаганці – одним лише натисканням кнопки.

Запропонований метод показує, що активувати нейрони у головному мозку можна на відстані без хірургічного втручання. У перспективі вчені сподіваються створити рішення відновлення зору незрячим пацієнтам з можливістю обійтися без очей. Військові, які фінансують це дослідження, мають інші цілі. Для однієї із програм DARPA потрібні системи для зчитування активності мозку в однієї людини та передачі «картинки» іншій на відстані. Обидві цілі корисні, насторожує лише опція «розправити крильця» всупереч бажанню пацієнта.

Другие интереcные современные новости:

 

Хрен является древним растением, происхождение которого никому доподлинно не известно.

Новость из рубрики: Здоровье и медицина |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 306 | Добавил: adminA | Теги: керування, муха, дистанційно | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close