00:38
До Вашингтона поїхали усі керівники антикорупційних органів України

У Вашингтоні з візитом перебуває українська делегація, до складу якої входять директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос, його два заступники, керівник Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко та апарату ВАКС Богдан Крикливенко, а також керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко.

За даними, поїздка планувалася заздалегідь, а однієї з її ключових тем було обговорення посилення незалежності антикорупційної системи України і тих проблем, які в цій сфері виникають. Але вона співпала з оголошенням президента Володимира Зеленського про намір внести зміни до законодавства, якими на час дії воєнного стану корупцію прирівняють до державної зради, а кейси, які є виключно компетенцією НАБУ, стануть підслідними Службі безпеки України.

Видання з посиланням на джерела в дипломатичних колах повідомляє, що західні партнери надзвичайно негативно сприйняли цю ідею і визначили її як замах на незалежність антикорупційної системи України.

З антикорупційних органів на місці лишилися лише керівники ДБР (розслідують корупцію, але не високопосадовців) і НАЗК (займається деклараціями доходів дерслужбовців, які під час війського стану не здаються).

Нагадаємо, Володимир Зеленський напередодні повідомив, що має намір подати до Верховної Ради законопроект, щоб прирівняти корупцію до державної зради на воєнний час. "Тому що ми розвиваємо демократичне суспільство. Дуже важливо не перекручувати гайки і не дивитись кожного разу на той чи інший гострий кричущий випадок. Ми повинні запроваджувати системні речі", – пояснював він.

Джерела в Офісі президента повідомили, що спочатку НАБУ планували залишити лише дрібні корупційні розслідування, але після супротиву західних партнерів вирішили надати СБУ право паралельно вести розслідування великих корупційних справ. У разі виникнення розслідувань, що дублюють один одного в НАБУ і СБУ, рішення про підслідність буде приймати офіс генпрокурора.

Джерела видання в НАБУ підкреслили, що в разі таких змін будь-яку справу в НАБУ можна буде забрати, і для цього будуть законодавчі підстави, що матиме за собою низку негативних наслідків.

Другие интереcные современные новости:

3 слова, которые убивают наш успех


Ни для кого не секрет: слова, которые мы произносим, нередко закладывают успех или неудачу нашим начинаниям. Для того, чтобы достичь того, о чем вы мечтаете, вам надо исключить из своего лексикона эти слова!

Новость из рубрики: PR, реклама и маркетинг |

Категория: Общество и политика | Просмотров: 458 | Добавил: adminA | Теги: Вашингтон, антикорупція | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close