00:14
Дуже дивні кратери на Марсі виявили вчені

кратер марс Величезний вулканічний регіон на Марсі, який називається провінція Фарсіда, заповнений незвичайними кратерами, створеними не внаслідок падіння метеоритів. Нові знімки космічного апарату Mars Reconnaissance Orbiter показують, що ці кратери знаходяться і в інших місцях Марса.

Незвичайні западини на поверхні, які називають ямними кратерами, можна виявити не тільки на Марсі, але і на Місяці, Венері і навіть Землі. Ці кратери з'явилися не внаслідок падіння космічного каміння на поверхню. Вони утворюються внаслідок обвалення породи над порожнечею, що утворилася внаслідок проходження потоків лави. Вчені можуть відрізнити такі западини на Марсі від звичайних ударних кратерів, адже вони не мають піднятих країв і не мають слідів викиду породи після удару.

На території величезного вулканічного регіону на Марсі під назвою провінція Фарсіда, космічний апарат Mars Reconnaissance Orbiter виявив понад сто ямних кратерів, які відрізняються від решти таких же ненаголошених западин.

Ці незвичайні поглиблення мають назву атипові ямні кратери, і вони мають гостріші краї, а також циліндричну або дзвонову форму. Діаметр таких кратерів зазвичай утричі більший, ніж у звичайних ямних кратерів і становить від 50 до 350 метрів.

кратер марс

Провінція Фарсіда розташована поруч із екватором у західній півкулі Марса. Тут знаходяться найбільші вулкани в Сонячній системі та вчені вважають, що саме тому тут так багато ямних кратерів, які виникли через вулканічну діяльність.

Але тепер орбітальний апарат Mars Reconnaissance Orbiter виявив велику кількість атипових кратерів ям в регіоні Елізій. Це також вулканічна область на Марсі, але вона старша за провінцію Фарсіда і знаходиться в східній півкулі Марса. Тут знаходиться одна з найвищих гір у Сонячній системі – вулкан Елізій заввишки 16 км. Саме поруч із цим вулканом космічний апарат і виявив безліч дивних кратерів.

Вчені вважають, нові дані допоможуть краще вивчити геологічну історію Марса. Незважаючи на те, що біля вулкана Елізій багато ударних кратерів, атипові ямні кратери виділяються серед них завдяки іншому зовнішньому вигляду, а ще вони іноді розташовані у вигляді лінійних візерунків.

Другие интереcные современные новости:

 

В мире есть несколько офисных зданий, дерзкий и вызывающий дизайн которых просто потрясает воображение. Представляем вашему вниманию ТОП-5 самых необычных комплексов.

Новость из рубрики: Стройка и ремонт |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 278 | Добавил: adminA | Теги: марс, Кратер | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close