00:10
На честь охорони найвищих чиновників НБУ ввів пам’ятну монету

Національний банк України 29 січня ввів у обіг нову пам’ятну монету "Управління державної охорони України". Як зазначає фінрегулятор, цей правоохоронний орган спеціального призначення посідає особливе місце в системі забезпечення національної безпеки та оборони України.

Військовослужбовці УДО виконують важливу роль у забезпеченні безпеки президента України, Верховної Ради, Кабінету міністрів, а також вищих посадових осіб держави. Вони також охороняють високі іноземні делегації партнерів України на її території.

Монета має номінал 5 гривень. Її виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса – 16,5 г, діаметр – 35 мм. Гурт монети – рифлений. Тираж – до 50 тисяч штук.

Дизайн монети створила художниця Олександра Кучинська. Скульптори - Володимир Дем’яненко та Анатолій Демяненко. На аверсі монети на дзеркальному тлі розміщено емблему УДО, на матовому тлі – його девіз: "Державі. Народові. Закону".

На реверсі зображено композицію, що "символізує різні історичні періоди становлення України та захист держави українськими воїнами, хоробрість яких крізь покоління залишається незмінною".

Ліворуч міститься стилізований тризуб; у центрі – булава з шаблями та щитом, оздобленим козацьким хрестом, що уособлює владу, бойове побратимство та захист; а праворуч – фрагмент об’єктиву камери, що символізує сучасні технології в організації процесу охорони та безпеки.

Придбати пам’ятну монету можна буде з 7 лютого в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 20 тисяч пам’ятних монет, з них у перший день продажу будуть доступні 15 тисяч.

Крім того, вони поступово реалізовуватимуться і банками-дистриб’юторами (Укргазбанк, Радабанк, Таскомбанк та Приватбанк) в міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ. Детальнішу інформацію про початок та місця продажу можна буде дізнатися на їхніх офіційних сайтах.

Другие интереcные современные новости:

проверить АКПП


Управлять транспортным средством, которое комплектуется автоматической коробкой передач, очень удобно и комфортно. Не нужно самостоятельно следить за переключением передач.

Новость из рубрики: Автомобили |

Категория: Культура и учёба | Просмотров: 665 | Добавил: adminA | Теги: монета, пам’ятна, НБУ, охорона | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close