21:28
У Польщі - політичний землетрус

  Це стало неабиякою несподіванкою. Увечері в середу, 10 червня, прем’єр-міністр Польщі Єва Копач оголосила про відставку одразу трьох членів уряду - міністра з питань приватизації Влодзімєжа Карпінського, міністра охорони здоров’я Бартоша Орлуковича та міністра спорту Анджея Бєрната. У відставку подали також спікер парламенту Радослав Сікорський, три статс-секретарі та головний радник прем’єрки, колишній міністр фінансів країни Яцек Ростовський. Звільнив посаду і генпрокурор Польщі. Цей політичний землетрус спіткав країну через день після оприлюднення матеріалів слідства щодо скандалу навколо записів підслуханих розмов польських політиків.

Шпигунська атака з тяжкими наслідками

Усі відставні міністри є членами політичної сили Копач - ліберально-консервативної "Громадянської платформи" (PO). 2014 року вони разом із іншими польськими політиками стали жертвами шпигунської атаки - новинний тижневик Wprost опублікував нелегально зроблені записи їхніх розмов. Приватні записи у одному з фешенебельних ресторанів Варшави не були призначені для вух громадськості. У них міністр внутрішніх справ та очільник нацбанку країни домовлялися щодо дій у зв’язку із запланованою відставкою тодішнього міністра фінансів країни, інші політики розповідали про буцімто непрофесійну роботу польського міністра економіки в питаннях вуглевидобувної галузі Польщі.

Найгучніші реакції натомість викликали тоді слова колишнього глави польського МЗС Радослава Сікорського, який у зневажливому тоні коментував відносини між Європою та США. Через цей скандал тодішній очільник уряду країни Дональд Туск опинився за крок до вимушеної відставки. Але його врятував парламент держави, який висловив екс-прем’єру вотум довіри, після чого скандал, здавалося б, потихеньку згасав. Та за рік після того, як на розсуд громадськості були представлені перші фрагменти записів розмов, один польський бізнесмен оприлюднив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook численні документи з матеріалів пов’язаного зі скандалом слідства.

Крок на користь партії?

Тепер нелегальні записи розмов політиків - головна тема в країні. Тиск на уряд у Варшаві у зв’язку з цим стає дедалі сильнішим. "Це має негативний вплив на функціонування держави, - заявила прем’єрка Копач журналістам. - Поки я очолюю уряд, я не дозволю, щоб матеріали слідства відігравали роль у передвиборній кампанії". І її дії дійсно виявилися рішучими. Відставка членів кабміну має на меті зменшення тиску на партію Копач. Сама вона, крім цього, вибачилася через скандал перед виборцями. Радослав Сікорський - також член "Громадянської платформи" й найвідоміший політик із тих, хто був замішаний у скандалі із записами, - перед своєю відставкою сказав, що робить це "на користь партії".

Парламентські вибори в Польщі мають відбутися у жовтні цього року. Багато часу для передвиборних перегонів у політиків не лишається, а позиції правлячої "Громадянської платформи" послаблені. Лише близько трьох тижнів тому на виборах президента країни переміг кандидат від іншої партії - націонал-консервативної політсили "Право і справедливість" Анджей Дуда. Крім цього, польські ЗМІ закидають прем’єрці Копач, що вона буцімто недостатньо уваги приділила з’ясуванню обставин скандалу з прослуховуванням. Тепер вона мусить діяти швидко.

Польські ЗМІ також пишуть, що троє міністрів залишили свої посади не за власним бажанням - до цього їх примусила прем’єрка. Переформатування уряду було заплановано вже кілька тижнів тому, однак утілення планів у життя постійно відкладалося. Ситуацію загострило оприлюднення матеріалів слідства.

Важка політична криза

"Копач очистила "Громадянську платформу" від усіх сумнівних політиків", - коментує ситуацію на польському радіо соціолог Яцек Раціборський з Варшавського університету. За його словами, такі дії прем’єрки - шаховий хід з огляду на передвиборну кампанію, який, утім, не обов’язково має спрацювати, додає експерт. "Якщо виборцям це стане зрозуміло, вони будуть спантеличені", - пояснює Раціборський.

Польський політичний оглядач Ярослав Фліс також не впевнений, що рішення про відставку міністрів та інших посадовців допоможе "Громадянській платформі". "Зміни в уряді демонструють, наскільки складною є політична криза", - сказав він у інтерв’ю польській інформагенції PAP. Тож експерт не радить Копач обґрунтовувати свої кадрові рішення намаганням покращити рейтинг партії перед виборами.

Сім років поспіль урядом у Варшаві керував колишній лідер "Громадянської платформи" Дональд Туск. Після того, як він у вересні 2014 року був обраний президентом Європейської Ради, посаду обійняла його наступниця Єва Копач - вона очолила як уряд, так і партію. Їй припало завдання керувати країною рік до чергових парламентських виборів. Після оприлюднення матеріалів слідства навколо прослуховування політиків вона ухвалила рішення на користь радикального оновлення.

"Скандалу з прослухуванням уже рік, висновки з нього роблять лише зараз", - сказав новообраний президент Польщі Анджей Дуда, чия інавгурація має відбутися 6 серпня. За його словами, довіра до уряду є "вичерпаною".

У четвер, 11 червня, польська партія "Союз демократичних лівих" подала заяву на саморозпуск парламенту країни з метою запустити процедуру підготовки до позачергових виборів. Утім, шанси на реалізацію такого сценарію невеликі: ця партія має лише 35 з 460 мандатів у парламенті, тоді як правляча коаліція займає загалом понад 200 місць.

Згідно з соцопитуваннями, "Громадянська платформа" Єви Копач зараз може розраховувати на підтримку лише 24 відсотків польських виборців. У той час як опозиційна партія "Право і справедливість" президента Дуди може розраховувати на 32 відсотки голосів виборців.

Другие интереcные современные новости:

шляпа из газеты

 

В Китае широко обсуждается ноу-хау педагогов из провинции Аньхой, которые решили бороться с проблемой списывания в школьных классах с помощью шляп из газет.

Новость из рубрики: Культура и учёба |

Категория: Общество и политика | Просмотров: 1095 | Добавил: adminA | Теги: Польщі, політичний землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close