00:12
Відмовлятися від мобілізації хочуть дозволити у ВР

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується закликати до ЗСУ лише "мотивованих патріотів", а неохочих воювати чоловіків – залучати до роботи на підвищення економіки країни. Відповідний документ опубліковано на сайті парламенту.

Так, у законопроєкті №9566, автором якого виступив народний депутат від "Слуги Народу" Георгій Мазурашу, йдеться, що військовозобов'язані зможуть писати відмову від мобілізації за особистими чи релігійними переконаннями. На думку нардепа, запропоновані зміни сприяють стимуляції інтересу громадян до захисту країни, пом'якшенню соціальних напруг, а також сприяють підтримці та зміцненню економічної та обороноздатної складових.

Мазураш зазначає, що учасники бойових дій акцентують на тому, що на передову зону прямують не завжди мотивовані громадяни, які зазнали мобілізації проти своєї волі. Він вказує на те, що такі невмотивовані громадяни, які змушені до участі на фронті, можуть викликати додаткові складнощі.

"Якщо внести запропоновані зміни, "військовослужбовці" зможуть сконцентруватися на роботі з вмотивованими патріотами, а інші громадяни, без потреби тікати і ховатися від повісток, працюватимуть на економіку, а значить і на обороноздатність. Це реалістичний, мудрий та прагматичний підхід, який неминуче дасть комплексний позитивний ефект і дозволить нам бути сильнішими у протистоянні проти російської агресії", – йдеться в записці пояснення до законопроєкту.

Згідно із запропонованим законопроєктом № 9566 пропонується в рамках мобілізації залучати громадян, які ще не зазнали призову на військову службу, у виконання завдань оборонного характеру. Громадяни, які мають офіційне працевлаштування не менше 0,75 ставки або займаються підприємницькою діяльністю, при цьому регулярно сплачують податки та збори відповідно до законодавства, не можуть бути залучені до виконання оборонних робіт.

Громадяни, які подали письмову заяву про відмову від мобілізації на підставі особистих або релігійних переконань, але готові брати участь у виконанні оборонних завдань, укладуть відповідні робочі контракти з оплатою не нижче за мінімальну заробітну плату на підприємствах оборонного значення або в інших сферах економіки з урахуванням місця проживання (або за письмовою згодою – в інших регіонах).

Крім того, законопроєктом надаються повноваження Національної поліції на затримання порушників військового обліку та законодавства у галузі оборони, мобілізаційної підготовки та мобілізації з подальшим доставленням до органу технічної комісії цивільного захисту (ТЦК). У разі цієї ситуації ТЦК має звернутися до поліції, після чого поліція зобов'язана доставити порушника до ТЦК.

Крім того, проєкт закону також наказує житлово-експлуатаційним об'єднанням (ЖЕО), товариствам власників житла (ОСББ) та іншим організаціям, які обслуговують житлові будинки, обов'язок надавати в ТЦК інформацію про призовників та військовозобов'язаних, а також надає право вручати їм повістки про виклик до ТЦК. цивільного захисту та надавати допомогу у разі їх появи на виклик.

Другие интереcные современные новости:

Сушеные дары моря


Возможность длительного хранения, легкость доставки на дальние расстояния, доступная цена и отменные вкусовые качества делают сушеные морепродукты незаменимо быстрой закуской.

Новость из рубрики: Справки и рецепты |

Категория: Общество и политика | Просмотров: 150 | Добавил: adminA | Теги: ВР, відмова, мобілізація | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close