00:34
Новий вид кішок виявили вчені

Про існування на французькому острові Корсика дикої кішки, яку по-корсиканськи називають ghjattu volpe ("лиса кішка" або "кішка-лисиця"), місцеві жителі знали давно. У фольклорі пастухів вона фігурує як лісова кішка, яка нападає на овець та кіз, атакуючи їх за вим'я. Її описували як окремий вид вже з кінця XIX - початку XX століття, хоча часто описи були неточними та хибними.

Завдяки винятково щасливому випадку, стало можливим на 100% визначити, "лиса кішка" є нащадком диких домашніх котів, або ж місцевою варіацією лісової кішки.

Вся справа в тому, що одне зі звірят у 2008 році залізло в курник, і його вдалося впіймати. Це дозволило вченим не просто зробити опис тварини, а й отримати зразки тканин та вовни. З 2011 до 2014 року вчені встановили на острові десятки волосяних пасток з фотопастушками, і це дозволило виявити вісім особин з однаковими характеристиками вовни. Так було визначено фенотип корсиканської дикої кішки.

А вже в період з 2016 до 2020 року на острові відловили 16 особин кішки. У них взяли генетичні проби, а потім на деяких тварин надягли GPS-нашийники та випустили. Так вчені почали стежити ще й за поведінкою тварин та ареалом їхнього проживання.

Зараз вивчення корсиканської дикої кішки продовжується. Зокрема, вчені мають намір реконструювати еволюційну історію виду: можливо, цих кішок люди занесли на Корсику ще під час неолітичних міграцій, а може й за наступної міграції у Середземноморському регіоні.

Результати генетичного дослідження, яке підтвердило, що напівміфічна "кішка-лисиця" з Корсики насправді є окремим унікальним видом диких кішок, були опубліковані в науковому журналі Molecular Ecology, повідомляє Французьке управління з біорізноманіття (OFB ).

Другие интереcные современные новости:


Заметили, что ваши ноготки изменили цвет или появились углубления? Самое время обратиться за помощью к специалисту!

Новость из рубрики: Здоровье и медицина |

Категория: Наука, техника и Hi-Tech | Просмотров: 196 | Добавил: adminA | Теги: кішка, Корсика, вид, Лисиця | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close